Redactie
Redactie Inspiratie 1 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

8 x de lekkerste én meest bijzondere Indiase toetjes

Bij Culy zijn we dol op de Indiase keuken, maar met de toetjes zijn we echter minder bekend. Zonde! Daarom: 8 x de lekkerste Indiase toetjes.

1. Kaju katli

Kaju katli is een wel heel bijzonder dessert en wordt gemaakt van geweekte cashewnoten. De structuur doet denken aan dat van ongebakken koekjesdeeg.

Het wordt gesneden in de vorm van een ruit en vaak bekleed met eetbaar zilverpapier, waardoor het de uitstraling krijgt van een diamant. Het is even een werkje, maar je kunt het ook zelf maken.

2. Kulfi

Kulfi is romig en zoet ijs, dat op smaak wordt gebracht met amandelen, pistache en kardemom. Traditioneel wordt het op een stokje en in de vorm van een hoorntje (zonder puntje) gegeten.

Tegenwoordig kom je kulfi in allerlei maten en smaken tegen. Kijk hier voor een recept.

3. Gulab jamun

Galub jamun zijn kleine balletjes met een goudkleurig laagje, die doen denken aan een donut of oliebol. Ze worden gemaakt van sterk ingedikte melk (khoa), vervolgens gefrituurd en tot slot in een saffraansiroop gedompeld.

Zelf maken? Klik dan hier voor een stap-voor-stap uitgelegd recept.

4. Gajar ka halwa

Kunnen we jou ‘s nachts wakker maken voor een stukje carrot cake? Dan loop je vast en zeker ook warm voor dit Indiase dessert.

Gajar ka halwa is een pudding, gemaakt van geraspte wortel, gecondenseerde melk en gevuld met gehakte noten en aromatische kardemom.

5. Sandesh

Sandesh wordt gemaakt van paneer, een Indiase kaas die iets weg heeft van hüttenkäse. Met de kaas wordt een zoete, natte fudge gemaakt. In India is het erg populair én het is heel makkelijk zelf te maken.

6. Jalebi

Iets als jalebi hebben wij nog niet eerder gezien! Het deeg wordt in een soort spiraalvorm gefrituurd en in siroop gelegd. Hierdoor wordt het een beetje chewy van textuur en krijgt het een gekristalliseerde suikerlaag aan de buitenkant. Het is dan ook een snack voor de échte zoetekauw! Zelf maken doe je zo.

7. Shrikhand

Het dessert shrikhand is vergelijkbaar met hangop en wordt veelal op smaak gebracht met specerijen als saffraan en kardemom, en gegarneerd met pistache. Verder kun je er tal van ingrediënten aan toevoegen, zoals mango en wordt het ook wel geserveerd als hartig bijgerecht.

8. Rasgulla

Als laatste nog een heel bijzonder Indiaas toetje. Rasgulla wordt net als sandesh (nummer 5) gemaakt van paneer. Het zijn zachte, sponsachtige balletjes gedoopt in suikersiroop. Zelf maken kan lastig zijn, maar met dit recept moet het lukken!

https://instagram.com/p/3KJTxjxCKL/

Video

Leuk: Buzzfeed maakte een video en liet een groepje Amerikanen een aantal Indiase toetjes proeven. Het resultaat is hilarisch!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.