Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 17 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

8 x de lekkerste Griekse delicatessen om in te slaan op vakantie

Dé perfecte remedie om vakantieheimwee tegen te gaan: neem genoeg souvenirs mee terug. En dan hebben we het uiteraard over het eet- of drinkbare soort. Schreven we eerder al over de beste Italiaanse, Spaanse en Franse souvenirs, deze keer is Griekenland aan de beurt. Met welke Griekse delicatessen kun je jouw trip thuis nog even nabootsen?

10 x Griekse delicatessen om in te slaan op vakantie

1. Olijfolie

Kan een mens té veel olijfolie in huis hebben? Het antwoord is nee. En dat is precies de reden waarom je de Griekse variant ook in je koffer gaat stoppen. De Griekse keuken is niet compleet zonder olijfolie en daarom worden de beste lokaal geproduceerde exemplaren op veel plekken aangeboden. O en check wel even of ‘ie goed afgesloten is, een aluminium verpakking is in dit geval het meest betrouwbaar.

Feta olijfolie
Unplash

2. Honing

Grieken zijn nu eenmaal goede honingmakers, het bederft nooit en een ontbijt – of toetje – van Griekse yoghurt met honing en walnoten is een klassieker die nooit gaat vervelen. Ga je naar Kreta? Daar is het aanbod al helemaal oneindig, dus moet ‘ie zeker de koffer in.

3. Olijven

Waar olijfolie wordt gemaakt zijn olijven, en aangezien die ook een flinke tijd mee gaan is de boodschap duidelijk: we nemen er graag een portie van mee naar Nederland. Zo komt de populaire kalamata olijf uit Griekenland, en smaakvoller dan recht van de bron ga je ‘m niet krijgen. Lekker tijdens de borrel, in een pasta of in een salade.

4. Griekse koffie

Niks lekkerders dan een Griekse maaltijd af te sluiten met een Griekse koffie. Nou is het niet zo dat Griekenland veel koffiebonenplantages rijk is, maar door het koken van een Griekse gemalen koffiebonenmix hebben ze het wel voor elkaar gekregen om een typische sterke Griekse koffie te ontwikkelen. Lekker om mee wakker te worden na je eerste nacht weer thuis.

Griekse koffie
Bron: Nick Karvounis

5. Een onsje bij de bakker

Grieken zijn niet vies van een beetje suiker, en dat vind je dan ook in groten getale terug bij de bakker. Onze tip: bestel een paar ons met een mix van je favorieten. Met de aannemelijke kans dat dit het eerste pakketje zal zijn wat open – en leeg – gaat bij terugkomst. Griekse baklava, koulourakia (zachte koekjes), of één van de vele andere verslavend lekkere zoete lekkernijen; ook een leuke om iemand anders blij mee te maken trouwens.

6. Harde kazen

Griekenland maakt ontzettend lekkere (schapen)kazen, die op elke hoek van de straat te vinden zijn. Bijkomend voordeel: veel van deze kazen zijn harde exemplaren, wat weinig heftige aroma’s betekent. Denk natuurlijk aan feta, maar ook aan kefalotiri of misithra. Je komt er gegarandeerd geurklachtenvrij mee het vliegtuig in. Wederom een perfecte souvenir uit Griekenland dus.

7. Paximadi

We schreven eerder al over dakos, onze nieuwe favoriete mezze, snack of voorgerecht. Voor de échte traditionele versie heb je een bepaald brood nodig, hard en stug, wat perfect werkt bij dit gerecht omdat het als geen ander de sappen van de olijfolie en tomaat opzuigt. Paximadi gaat daarom uiteraard mee terug in de koffer.

Dakos
Fotografie: Dana Tentis

8. Ouzo

Last maar zeker not least: een fles of ouzo om je vakantieheimwee mee te verzachten. Tuurlijk, beiden zijn ook verkrijgbaar in Nederland, maar in Griekenland vind je de unieke met liefde gemaakte exemplaren, volgens familierecept en met een hoop fijne herinneringen. Pluspunt: het kost ook nog ‘s een stuk minder. Ben je op een eiland waar meer raki te vinden is dan ouzo? Het verschil tussen raki en ouzo las je eerder op Culy.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.