Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 15 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je wilde weten over baklava (en waar je de lekkerste haalt)

Er zijn maar weinig thuiskoks die er zelf voor de keuken induiken. De verslavend lekkere baklava is namelijk een bewerkelijk gerecht door de ontelbaar vele lagen, maar ook meteen zó verleidelijk dat het moeilijk is om vanaf te blijven. Om de verleiding nog een tikkie erger te maken, vertellen we je graag alles wat je wilde weten over baklava én uiteraard ook waar je de lekkerste haalt.

Waar komt ‘ie nou eigenlijk vandaan

Je vindt ‘m in ieder geval bij uiteenlopende locaties: van een Grieks restaurant tot een Syrische patisserie. Waar het gebak exact is ontstaan, daar bestaan -zoals bij zoveel iconische gerechten- meerdere theorieën over. Wél is ‘ie in z’n huidige vorm voor ‘t eerst gedocumenteerd in Istanbul in de 15e eeuw.

Ook de herkomst van de naam zullen we nooit zeker weten. Zo zijn Turkse, Mongoolse en Arabische termen in de running.

Wat maakt baklava zo lekker

Zoveel landen, zoveel variaties. En dat vinden we helemaal niet erg, aangezien de één nog lekkerder is dan de ander. De rode draad door elke versie? Laagjes filodeeg, gescheiden door gesmolten boter en olie met (soms af en toe) een laag gehakte noten als pistache of walnoot.

Nadat het in de oven is geweest, wordt het overgoten met zoete siroop, waar bijvoorbeeld rozenwater, honing of oranjebloesemwater aan toe is gevoegd. En die siroop, die wil je in al z’n glorie proeven natuurlijk. Hoe je dat doet? Door ‘m om te draaien en dan te eten. De siroop is namelijk door de zwaartekracht naar beneden gezakt, dus wanneer je ‘m omdraait verlies je niets van de smaak.

Baklava vormen
Bron: Pixabay

Vormenspel

Baklava wordt gemaakt op een grote plaat en gesneden in de kenmerkende vormen. Hierdoor kan het in grote hoeveelheden tegelijk worden gemaakt. Het kunnen rechthoeken zijn, maar ook driehoeken, diamantvormen of parallellogrammen.

Invloeden

De smaak van baklava is door de eeuwen heen geëvolueerd door de veelzijdigheid binnen het Ottomaanse Rijk. Zo zouden de Grieken kaneel en kruidnagel hebben geïntroduceerd, de Arabieren rozen- en oranjebloesemwater toegevoegd en zijn de Perzen de grondleggers van de baklava in diamantvorm.

Zelf aan de slag

Zin om zelf een poging te wagen? Met dit recept van British Bake Off’s Paul Hollywood krijg je sowieso een staande ovatie. Of ga een keer voor een hartige variant met dit recept.

Heb je ontzettende baklava-drang en geen tijd om te wachten? Alsham Delights maakt baklava volgens traditioneel Syrisch recept en Şerifoğlu en Divan Pastanesi (beide in Amsterdam) hebben verschillende versies volgens Turkse traditie.

Heb jij een favoriet adresje voor baklava? Tip de redactie: [email protected]

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.