Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

7 x culinaire souvenirs uit Frankrijk: dit wil je sowieso mee naar huis nemen

Leuk, die krakend verse baguettes, gougères en chouquettes tijdens je vakantie in Frankrijk. Maar ook onmogelijk om in even krakend verse conditie uit je koffer te toveren bij thuiskomst. Gelukkig zijn er genoeg andere culinaire souvenirs uit Frankrijk die de reis wél overleven. Voor deze producten nemen we met liefde een lege koffer mee op vakantie.

7 x culinaire Franse souvenirs

Als het aan ons ligt lopen we het liefst dagelijks een rondje door één van de vele hypermarchés. Deze Disneylands voor de maag zorgen elk bezoek weer voor nieuwe verrassingen. Vergeet de steegjes en boulevards met toeristische souvenirwinkels, want ook in de Franse supermarkt kun je prima je koffer volladen.

Gezouten boter

Niet meer dan normaal in Frankrijk: een baguette met enkel een laagje gezouten boter. Maar dat moet dan wel écht goede gezouten boter zijn, met van die subtiele zoutkristallen erin. Waan je je in elke hypermarché in de gezouten boterhemel, in Nederland laat het aanbod nog wel ‘s te wensen over. Meenemen dus. Tip die we opvolgden na advies van Mara Grimm: het exemplaar van Le Gall is ook een prima optie.

Vis uit blik

Lekker, die ansjovis en tonijn uit blik van de Appie, maar het echte werk halen we liever uit andere landen als Portugal, Spanje, of – jawel- Frankrijk. Goede sardines bijvoorbeeld, lekker in een pasta, een salade of gewoon op toast, met een koud wijntje ernaast.

Harde kaas

Ben jij de gelukkig bezitter van een koelbox of -tas? Loop dan ook zeker even langs de kaasafdeling of fromagerie. Nou zijn de echte lopende stinkerds misschien niet een heel goed idee als bijrijder van een autorit van een uur of acht. Maar hardere kazen als Comté of Mimolette kunnen redelijk geurvrij richting huis worden gebracht.

harde kaas
Bron: Alexander Maasch

Crème fraîche

Waarschijnlijk denk je er niet echt bij na wanneer je weer een potje crème fraîche uit de Nederlandse schappen trekt. Totdat je de Franse versie hebt geproefd. Crème fraîche d’Isigny bijvoorbeeld, uit een gebied in Normandië dat bekend staat om de hoge kwaliteit boter en room. In de koffer dus.

Mayo

In de categorie zuivel schuifelen we ook graag langs het mayonaiseschap. Het is dat we inmiddels verwender zijn dan vroeger in onze vaste supermarkt – lees hier alles over de beste mayo uit de supermarkt -, maar ook de Fransen kunnen er uiteraard wat van. De zure exemplaren, daar krijgen we geen genoeg van. Een versie met extra veel mosterd, is iets wat in Nederland moeilijker te verkrijgen is.

Vlees

Een redelijk breed begrip, vlees. Maar in de categorie culinaire souvenirs uit Frankrijk doelen we op geconserveerde exemplaren als confit de canard of rillette. Gegarandeerd dat deze bij thuiskomst direct open gaat.

Rillette sandwich
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

En ook…

Wellicht iets minder culinair, maar wel net zo belangrijk: de chips. Check eens de Franse versies met – uiteraard – allerlei specifieke kaassoorten, maar ook die met geroosterde kip. Sowieso een mooi onderwerp van gesprek.

Tot slot: niet direct heel culinair maar wél handig: ben je toch in die Franse supermarkt, neem dan ‘s wat wc-rollen in pasteltinten mee. Fleurt dat kleine hokje toch een beetje op.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.