Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 7 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

7 x culinaire souvenirs uit Spanje: dit moet mee naar huis

Tropisch weer, fantastische steden en een schitterende eetcultuur: niet voor niets is Spanje één van de populairste vakantiebestemmingen. En ben je daar nou toevallig op dit moment of ga je daar binnenkort heen? Vergeet dan niet om één van deze culinaire souvenirs uit Spanje mee te nemen.

7 x culinaire souvenirs uit Spanje

1. Manchego

Tuurlijk: voor Manchego kun je altijd de supermarkt induiken; ook bij ons is de kaas immers goed verkrijgbaar. Toch vind je de allerlekkerste exemplaren – zoals altijd – dichtbij de bron.

En da’s in Spanje dus! Met name in regio La Mancha, waar de kaas vandaan komt. Eenmaal thuis is ‘ie erg lekker met kweepeergelei, of verwerk ‘m in cordon bleu, kaaskoekjes of kroketjes.

2. Vis in blik

Of je nou voor mejillones (mosselen), sardinas (sardientjes) of pulpo ajillo (octopus met knoflook) gaat: Spanjaarden weten heel goed hoe ze vis in een blikje moeten stoppen – met iets heel smakelijks als gevolg.

Neem dus vooral een aantal van die blikjes mee naar huis; ze zijn het ideale voorraadkastingrediënt voor onverwachte borrels. Tip: speur naar de exemplaren in pikante olie of olijfolie met citroen, die vinden wij het allerlekkerst.

3. Fuet

Als tapa, als borrelhapje of als ingrediënt in (Spaanse) gerechten: fuet is een geweldig worstje dat zich voor veel bereidingen leent. Qua smaak kun je fuet omschrijven als zoet met lichte pepertonen. Peper, kruidnagel, koriander en/of venkel worden vaak gebruikt om de van varkensvlees gemaakte worst extra op te peppen, al gebruikt iedere regio of producent wel een eigen specerijenmix.

Hoe je trouwens een goede fuet herkent in de winkel? Een goede fuet heeft een mooi wit jasje en ruikt een beetje naar popcorn (al zul je ook soms exemplaren met een jasje van peper aantreffen – ook lekker). Ook hier geldt weer: hoewel in Nederland verkrijgbaar, moet je voor de lekkerste exemplaren toch écht in Spanje zijn.

Alles over fuet: niet zomaar een borrelworstje

4. Jamón Iberico

Plakjes jamón Iberico van kwaliteit? Daar kan maar weinig aan tippen. Niet alleen heerlijk bij de borrel, maar ook op een simpel broodje met wat extra vierge olijfolie.

Tip: laat een Spaanse slager de jamón Iberico vers voor je afsnijden en laat die plakjes ham vervolgens vacuüm verpakken zodat ze die terugrit (en nog lang daarna) zonder moeite overleven.

5. Padrones

Pimientos de Padrón (afgekort: padrones) zijn die groene, paprika-achtige pepertjes die je zowat op elke menukaart aantreft als tapa. Wil je die zelf maken? Moeilijk is dat niet: gewoon op hoog vuur opbakken in een scheut olie en afmaken met grof zeezout.

Waar de verkrijgbaarheid ervan hier in Nederland al eens tegenvalt (de beste kans maak je bij Crisp of bij groentespeciaalzaken), vind je de pepertjes in Spanje op iedere hoek van de straat. Neem daarom bij je volgende bezoek aan Spanje vast een voorraadje mee voor thuis; de pepers laten zich trouwens ook erg makkelijk invriezen.

padronpepers met ponzumayo en togarashi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6. Paprikapoeder

Gerookt paprikapoeder (pimentón) is onmisbaar als smaakmaker in de Spaanse keuken. Zo’n doosje is dan ook het ideale culinaire souvenir uit Spanje, de smaak vaak nog intenser dan de exemplaren die wij hier kennen. De toffe verpakkingen krijg je er bovendien vaak gratis bij.

7. Cider

Ben je toevallig het Baskenland afgereisd? Dan kan de plaatselijke cidercultuur je daar onmogelijk ontgaan zijn. De regio barst van de sídreria’s waar je de lekkerste cider kunt halen, en dat vaak voor een prikje.

Erg interessant voor als je met de auto bent, of neem een extra koffer mee om ‘m te vullen met een voorraadje voor thuis.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.