Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 2 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Gilgeori is de Koreaanse tosti van je dromen

Bulgogi, Bibimbap, kimchi, Koreaanse barbecue,… Is er íéts wat we niet lekker vinden aan de Koreaanse keuken? We weten wel zeker van niet. En dat beeld verandert al helemaal niet nu we weten dat er zoiets bestaat als Gilgeori: de Koreaanse tosti van je dromen.

Niet de enige met een tosti

Nope, wij Hollanders zijn niet het enige volk dat weet dat iets lekkers tussen twee sneetjes brood goddelijke combinaties oplevert. In Frankrijk hebben ze hun croques, in Italië hebben ze de panini en in Korea? Daar hebben ze Gilgeori.

Gilgeori is een Koreaanse tosti die voornamelijk als streetfood verkocht wordt. Op de Koreaanse food blog Kimchi Mari lezen we dat Gilgeori Toast momenteel een comeback maakt in het Koreaanse food landschap. Volgens de blogster was de Gilgeori namelijk de laatste 20 jaar een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar nu is de tosti helemaal terug.

Maar wat is Gilgeori dan precies?

Maar goed: hoe wordt Gilgeori dan precies gemaakt? Dat doet men zo: men belegt twee sneetjes melkbrood (of brioche) met ei, crunchy groenten (zoals fijne reepjes wortel en groene kool) en kaas. In de meeste versies wordt er ook nog ham aan de vulling toegevoegd en wordt de tosti afgewerkt met (of gedipt in) mayonaise en ketchup.

Het geheim zit ‘m echter in een theelepeltje suiker. Dit maakt de toast uniek en zorgt voor een aangename balans met de hartige kaas en de groenten. Combineer daar de crunch van het brood en het vet van de boter bij en je begrijpt waarom de snack zo populair is.

Is het moeilijk om zelf te maken?

En nu komt het goede nieuws: nee, het is niet moeilijk om Gilgeori zelf te maken. Tosti’s zijn sowieso al geen hogere wiskunde, maar wat leuk is aan Gilgeori, is dat je er zelfs niet eens  voor naar de toko hoeft. Je vindt alle ingrediënten gewoon in de supermarkt.

Hier vind je alvast een basisrecept voor Gilgeori. Tosti’en maar!

Meer over de Koreaanse keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.