Koreaanse Gilgeori toast met een groente-omelet, ham en kaas
Deze Koreaanse toast (‘Korean street toast’) komt rechtstreeks uit de straten van Seoul, waar kraampjes met sissende bakplaten de lucht vullen met boterige sandwiches gevuld met een groenteomelet. Gilgeori toast is streetfood op z’n best: eenvoudig, goedkoop en onweerstaanbaar lekker.
Wat is Gilgeori toast?
Ben je dol op de combinatie zout en zoet, dan is Koreaans streetfood sowieso jouw ding. Kijk maar naar deze Gilgeori toast, ook wel bekend als Korean street toast. Het is een sandwich met een groenteomelet, kaas, ketchup en hou je vast: een schepje suiker.
Het klinkt misschien een beetje vreemd: een omelet met groente met suiker tussen twee geroosterde broodjes. Maar sinds we het hebben geprobeerd, krijgen we deze toast niet meer uit ons hoofd.
Zó lekker: Hotteok zijn Koreaanse pannenkoekjes met een smeuïge vulling van bruine suiker
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FKorean_street_toast_gilgeori_toast_3.jpg)
Gilgeori toast betekent letterlijk street toast. Het steeg in populariteit in de jaren 80. Het was namelijk hét antwoord op een snelle, goedkope voedzame, maar ook warme maaltijd die de Koreanen onderweg naar werk of school konden eten. Veertig jaar later zijn de straten van Seoul gevuld met kraampjes waar verkopers razendsnel kool snijden, eitjes klutsen en in no-time Korean street toast serveren.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FKorean_street_toast_gilgeori_toast_1.jpg)
Korean street toast (Gilgeori): recept
- Meng de gesneden wortel, kool en bosui met het zout en laat 5 minuten staan, zodat het vocht uit de groente trekt. Dep de groente goed droog en meng in een kom met een geklutst eitje.
- Verhit de boter in een koekenpan en doe er een plakje ham in. Bak de ham kort en giet daarna de omelet erbovenop. Leg er nog een plakje ham bovenop en bak de omelet tot hij bijna gaar is. Draai halverwege om.
- Leg een plakje cheddar op de omelet en laat het smelten.
- Rooster ondertussen het brood in een eetlepel sesamolie in een andere koekenpan tot het goudbruin is.
- Besmeer het geroosterde brood met mayonaise en leg daar het tweede plakje kaas op. Doe daarna de gebakken omelet erop, met de gesmolten kaas naar boven wijzend. Bestrooi de Gilgeori toast met een schepje suiker en verdeel de ketchup en mosterd eroverheen.
- Leg de andere helft van het brood erop en snijd de Korean street toast doormidden. Serveer direct.
Nog meer streetfood om thuis te proberen:
- In India weten ze wel raad met kleurrijk, interessant street food: pav bhaji
- Als je van pittig eten en barbecueën houdt, let dan goed op: Nigeriaanse suya
- In Spaanstalige landen als Bolivia, Argentinië en Peru is het al jaren geliefd streetfood: choripan