Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 10 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Jouw gids voor de lekkerste overnight oats

We zijn dol op fancy ontbijtjes alleen komen we er niet al te graag eerder ons bed voor uit. Overnight oats to the rescue. Een gezellig puddinkje waar je alles aan toe kunt voegen wat je maar wilt. Wij delen alle tips & tricks voor de lekkerste oats met je én een aantal snelle overnight oats recepten.

Kun je direct aan de slag!

Veelgemaakte fouten bij het maken van overnight oats

Het lijkt zo makkelijk: havermout in een kommetje met melk of yoghurt en je favo extra’s, maar dat is ook direct het verraderlijke. Want in het proces van overnight oats kan behoorlijk wat misgaan.

De 2:1 ratio

Het belangrijkste dat je moet onthouden is de 2:1 ratio als ‘t gaat om melk of yoghurt. Houdt twee delen ‘vocht’ aan op één deel havermout voor de perfecte consistentie de ochtend erna. Wil je een extra romige havermoutpudding? Gebruik dan Griekse yoghurt in plaats van melk. Bedank ons later maar.

Toppings komen later

Daarnaast heten toppings niet voor niets toppings. Het is natuurlijk aantrekkelijk om deze ‘s avonds al door je kommetje oats te roeren, maar onthoud dat alles dat je een nacht in vocht laat badderen, zacht wordt. Voeg je nootjes, cacaonibs en fruit daarom gewoon de ochtend erna toe. Zoveel werk is het nu ook weer niet.

Roeren voor gebruik

Ook belangrijk: vergeet níét te roeren de ochtend dat je je kommetje havermout deluxe gaat eten. Zo zorg je dat alles dat naar de bodem gezakt is, toch verspreid wordt en je geen harde klontjes op de bodem houdt.

snelle overnight oats recepten overnight oats stock unsplash
Bron: Unsplash

Onze favoriete combinaties & tips voor overnight oats

Zout en zoet: een gouden huwelijk

Klinkt raar, maar ook je zoete ontbijtje wordt beter van zout. Zo raden we je sterk aan om naast de honing, maple syrup en andere zoetigheden, iets zouts toe te voegen.

Dat hoeft niet eens per se een snuf zout te zijn, maar je kunt ook kiezen voor gezouten nootjes of om bijvoorbeeld een beetje hot honey over je overnight oats te sprenkelen.

Ook lekker, maar echt voor de durfals onder ons: crispy bacon toevoegen aan je havermoutpudding. Combineer je dat met wat maple syrup en de perfecte overnight oats ratio dan heb je echt een knaller van een ontbijtje.

snelle overnight oats recepten overnight oats stock unsplash
Bron: Unsplash

Hou het simpel

Het is natuurlijk hartstikke kek, zo’n Instagram-waardig havermout-ontbijt waarbij het fruit, de nootjes en andere hypergezonde zaden als strakke lijnen wit poeder zijn geplaceerd. Maar wordt je ontbijt er nu echt lekkerder van? Op het oog wel, maar verder niet. Echt niet!

Zorg daarom voor niet al teveel polonaise aan je kom veredelde Brinta. Hoe meer je erdoor roert, des te meer er fout kan gaan en je blijft zitten met een veel te soeperig ontbijtje. Simpel is de leus als ‘t gaat om overnight oats. ‘t Is niet voor niets het makkelijkste ontbijt dat er is!

snelle overnight oats recepten overnight oats stock unsplash
Bron: Unsplash

De 3 lekkerste snelle overnight oats recepten

Want ook ‘s avonds is snel cruciaal!

Peanut butter & jelly oats

Zeg je pindakaas en jam dan heb je onze harten gestolen. Voeg je die twee samen in een supersnel ontbijtje dan is ‘t helemaal een succes.

peanut butter & jelly oats (havermout met pindakaas en jam)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Peanut butter & jelly oats 

Tiramisu overnight oats

Een toetje als ontbijt? Daar kunnen we enkel van dromen. Tot nu: want met deze overnight oats met tiramisu-vibes toveren we ons favo dessert om tot een vullend ontbijtje. Win-win!

Breakfast tiramisu
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

> Naar recept: Tiramisu overnight oats

Overnight oats macchiato

Een goeie sterke bak koffie in de ochtend mag niet ontbreken. Niet alleen vanwege de power, ook vanwege de smaak. Deze overnight oats met een scheut koffie zijn dan ook niet weg te slaan uit ons ontbijt-repertoire.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Overnight oats met koffie

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.