Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 28 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Gezond ontbijten met groente? Zó doe je dat (plus recepten)

Grijp jij net zoals de meeste Nederlanders elke ochtend naar een pak yoghurt? Probeer eens te ontbijten met groente!

Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. En dat een goed begin het halve werk is, lijken Nederlanders te begrijpen: slechts 1 op de 20 mensen slaat het ontbijt over, volgens het RIVM.

Een gezond ontbijt dat ook nog lekker is: 13 recepten

Yoghurt en pindakaas

Als je ‘s ochtends wakker wordt, heb je vaak al meer dan tien uur niets gegeten. Hoog tijd om je lichaam te voorzien van wat nieuwe energie, dus. Dat kan in vele vormen en maten, maar hoewel de meeste mensen er niet aan moeten denken om elke avond hetzelfde te eten, doen we dat ‘s ochtends gek genoeg wel: de meeste Nederlanders ontbijten het liefst elke dag met yoghurt. Of hóóguit met een boterham met pindakaas. Groente bij het ontbijt? Dat doen we nauwelijks.

Variëren

Toch is het het waard om van je yoghurtgewoonte af te stappen en eens groente toe te voegen aan je ontbijt. Want begin je je dag met groente, dan zit je extra snel aan de aanbevolen 250 gram per dag. Bovendien is variëren is lekker én gezond, want hoe meer verschillende dingen je eet, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt.

Vezels, eiwitten, vetten

Zoals elke gezonde maaltijd bestaat een ideaal, gezond ontbijt uit voldoende vezels, eiwitten en goede vetten. Met een goed vullend ontbijt blijf je langer verzadigd en verklein je de kans op onverwacht snacken.

Ideeën voor een gezond ontbijt met groente

Culy zet de lekkerste ontbijtjes met groente voor je op een rij. Tip: weten welk ontbijt het best bij jou past? Doe de check!

1. BLT Frittata met spinazie en tomaat

Sla in een frittata is geen goed idee tenzij je van warme, snotterige sla houdt, dus in deze heerlijke BLT-frittata is de L vervangen door S. Ok ok ok, het is dus eigenlijk een BST-frittata.

BLT frittata groente in je ontbijt
Nancy van Batenburg voor Culy

2. Carrot cake havermout

Het perfecte groente-ontbijt voor zoetekauwen. Tip: weinig tijd ‘s ochtends? Maak er overnight oats van.

3. De ultieme avocado toast

Een echte allemansvriend, en helemaal naar jouw eigen smaak te upgraden. Zonnebloempitten, feta, zalm, tomaatjes, kiemgroenten – alles kan erop!

Avocado toast
Unsplash

4. Shakshuka

Misschien wel een van de lekkerste en beste manieren om te ontbijten met groente, omdat je bijna elke groente kunt gebruiken. Perfect om restjes mee op te maken, dus.

Groene shakshuka met spinazie en toast voor lunch op kantoor
Nancy van Batenburg voor Culy

5. Huevos rancheros

Drukke dag voor de boeg, of per ongeluk een flinke kater? Dit stevige Mexicaanse ontbijt helpt je er in no time weer bovenop. Er zijn talloze versies te vinden, maar de basis bestaat altijd uit (veel!) tomatensalsa, maïstortilla’s en eieren.

huevos rancheros met chorizo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Voor iedereen die snakt naar gezond: 8x de makkelijkste smoothies

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.