Culy Homemade: kip parmezaan (gepaneerde kip met tomatensaus en kaas)

Hoe is het mogelijk dat we tot de dag van vandaag nog geen recept voor kip parmezaan op Culy hadden staan? Wij snappen het zelf ook niet. Want kip parmezaan is zo’n typisch gerecht dat je om de zoveel tijd eens móét maken, vinden wij. Omdat je er zo intens veel naar kunt verlangen, en omdat het gigantisch goed smaakt – bij welk weer dan ook.

Kip parmezaan is een gerecht dat bestaat uit gepaneerde (en gefrituurde) kip, tomatensaus en een mengsel van parmezaan en mozzarella. Wanneer je dit weet, weet je eigenlijk al wat voor een lekker gerecht het is.

Want: krokante kip? Tomatensaus? Parmezaan? Wij moeten de eerste persoon nog tegenkomen die hier níét blij van wordt.

kip parmezaan (chicken parmesan)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Kip parmezaan

Maak eerst de tomatensaus in een pan. Bak de ui en knoflook in de olijfolie op medium vuur tot de uien glazig (maar niet verkleurd!) zijn. Voeg de tomatenpuree en de chiliflakes toe en roer goed. Voeg na 1 minuut tomaten, suiker en zout toe en roer goed. Draai het vuur naar een lage stand en zet een deksel op de pan. Laat gedurende 45 minuten indikken. Roer tussendoor af en toe.

Snijd de kippenfilets door de gehele lengte doormidden en plooi ze open als twee pagina’s van een boek. Halveer ze zodat je 4 dunne kipfilets hebt. Leg de filets tussen twee vellen bakpapier. Rol de kip zo plat mogelijk met een deegrol.

Zet een schaaltje met de bloem klaar en meng er wat zwarte peper door. Zet ook het geklutst ei en de panko klaar. Haal de kip door de bloem, dan door de eieren en dan door de panko. Voor extra crispyness kun je de kip eventueel nogmaals door de eieren en de panko halen (dan moet je wel iets meer van de ingrediënten hebben).

Verhit een pan met frituurolie en frituur de gepaneerde kip tot de stukken een mooi bruin korstje krijgen. Laat uitlekken op een vel keukenpapier. Onthoud hier: don’t overcrowd the pan! Frituur beter 1 filet per keer dan teveel tegelijk, want hierdoor zal de temperatuur van je frituurolie te sterk dalen.

Meng de mozzarella met de parmezaanse kaas in een mengkom.

Zet de grill van je oven aan. Leg de gefrituurde kip in een ovenschaal en schep er wat van de tomatensaus over. Werk af met de mozzarella en de parmezaan. Zet 5 minuten onder de hete grill, of tot de kaas mooi gesmolten is.

Haal uit de oven en werk af met wat zwarte peper en wat verse basilicum.

kip parmezaan (chicken parmesan)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: kip parmezaan (gepaneerde kip met tomatensaus en kaas)
Sluiten