Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: makkelijke tonkatsu uit de oven (krokant varkensvlees)

Japanse tonkatsu: wij zijn er gek op. Dit krokante varkensvlees wordt ook wel gezien als de Japanse versie van de schnitzel. Één ‘maar’: wil je ze thuis maken, dan moet je ze frituren. Of toch niet…? Nee hoor, wij maken het je makkelijk met deze tonkatsu uit de oven.

Dankzij de website i am a food blog ontdekten we dat er ook een methode is om tonkatsu krokant te bakken in de oven. Lekker makkelijk en zonder frituurlucht in je huis.

Tonkatsu wordt traditioneel geserveerd met tonkatsusaus, witte rijst en fijngesneden rauwe witte kool. Het is ook heel lekker om die kool aan te maken met twee eetlepels Japanse Kewpie mayonaise en een kneepje citroensap (zie ingrediëntenlijst). Roer door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en de tonkatsu gebruiken voor een katsu sando.

> Lees meer over goddelijke crispy tonkatsu (gefrituurde varkenskoteletjes)

Makkelijke tonkatsu uit de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Makkelijke tonkatsu uit de oven

Verwarm de oven voor op 135 graden celsius.

Rooster de panko met een eetlepel zonnebloemolie in een droge koekenpan tot ‘ie goudbruin is. Schep in een ruime kom en laat afkoelen.

Zet naast de panko nog twee kommen of borden klaar, met de bloem en het losgeklopte ei. Meng wat zout en peper door de bloem.

Haal de filetlapjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Zorg dat ze goed bedekt zijn met de panko.

Vet een ovenrekje in met wat olie en leg de lapjes vlees erop. Zorg dat je onder het rekje een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie plaatst, als opvangbak. Schuif in de voorverwarmde oven en laat het vlees in ongeveer 30 minuten garen. Hoe lang de tonkatsu nodig heeft, hangt af van de grootte en de dikte. Meet eventueel met een kookthermometer of het vlees vanbinnen ongeveer 48 graden is.

Zet de temperatuur van de oven omhoog naar 220 graden en laat nog zo’n 5 minuten bakken, tot de tonkatsu vanbinnen ongeveer 57 graden aantikt.

Haal de tonkatsu uit de oven, snijd in reepjes en serveer met de rijst, de tonkatsu-saus en de kool.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.