Redactie
Redactie Gadgets 4 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Nieuw boek van Michael Pollan: een pleidooi voor echt koken

Misschien ken je de Amerikaanse journalist en wetenschapper Michael Pollan al van zijn bestseller ‘Een pleidooi voor echt eten‘. Gisteravond gaf hij een lezing in Amsterdam omtrent zijn nieuwe boek: ‘Een pleidooi voor echt koken‘. Culy was erbij.

In zijn vorige boeken maakte Pollan al duidelijke statements over de huidige bio-industrie met uitspraken als ‘eat food, not too much, mostly plants’ en ‘Don’t eat anything your great-grandmother wouldn’t recognize as food’. Zijn boeken nog niet gelezen? Wij raden ze zeker aan omdat ze op een begrijpbare manier inzicht geven in onze huidige manier van eten. Ook voor foodies interessant!

Pollan’s pleidooi

Er zijn natuurlijk ontzettend veel kookboeken op de markt, maar tot nu toe zijn er weinig boeken die gaan over de handeling van het koken zélf. En dat terwijl we het allemaal (bijna) dagelijks doen. In ‘een pleidooi voor echt koken’ analyseert Pollan waarom koken zo belangrijk is om tot een gezonder en duurzamer voedsel systeem te komen.

Ploeteren in de keuken

Want koken, wie doet dat eigenlijk nog écht helemaal from scratch? Pollan stipt aan dat onder andere het feminisme ervoor heeft gezorgd dat vrouwen (en ook mannen) minder tijd in de keuken door hoeven te brengen. Grote multinationals ‘koken’ voor ons en maken het mogelijk om een avondmaaltijd te kunnen nuttigen, zonder zelf te hoeven ploeteren in de keuken. Even opwarmen en klaar is Kees.

In Pollan’s ontdekkingstocht die leidde tot dit boek ontdekt hij de kracht van de vier klassieke elementen: water, lucht, vuur en aarde. Deze elementen, plus liefde én tijd zijn het enige wat je nodig hebt om miraculeuze gerechten uit je keuken te toveren. Of zoals Pollan het zo mooi zegt:

Cooking is like yoga. It requires patience, practice and presence

Daarnaast concludeert hij dat het dé manier is om in contact met de aarde te komen én de macht te behouden over wat je binnen krijgt. Zijn belangrijkste boodschap? ‘Vote with your fork!’

Een pleidooi voor echt koken is vanaf 28 mei voor €29,95 verkrijgbaar in de boekhandel en bijvoorbeeld op Bol.com.

Bekijk onderstaand inspirerend filmpje over de filosofie van zijn nieuwe boek (maar dan in het Engels: ‘Cooked: A Natural History of Transformation’):

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.