Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 24 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Pizzetta met ‘nduja uit Italopop van Vanja

Wie durft er als een niet-Italiaan met een open blik naar de Italiaanse keuken te kijken? Nou, Vanja van der Leeden dus. De eetschrijver ging voor haar nieuwste boek Italopop langs bij een aantal neo-trattoria’s en ontdekte hoe de klassiekers alleen nog maar spannender én swingender worden. Mooi voorbeeld daarvan: deze pizzetta met ‘nduja en dungesneden spruitjes. Hmmm!

Vanja over dit gerecht: ”Met ‘nduja is het makkelijk scoren, want zelfs een drol wordt nog lekker van deze pittige smeerworst uit Calabrië. Maar af en toe makkelijk scoren mag best. Ik combineer de vettige rokerige ‘nduja met een ei met een lopende dooier en frisse dungesneden spruiten en dille. Dragon zou hier ook lekker bij zijn, maar in het dorp waar ik tegenwoordig woon hebben ze dat niet. Onderstaande hoeveelheden zijn voor twee midi-pizza’s, pas aan naar behoefte.”

We love ‘nduja: dit kun je er allemaal mee

Pizzetta met 'nduja
Bron: Italopop

Pizzetta met ‘nduja en dungesneden spruitjes

  1. Maak eerst het deeg volgens de beschrijving op pagina 366 (of gebruik dit basisrecept voor pizzadeeg).
  2. Verwarm de oven 1 uur voor je gaat bakken voor op de heetste stand (boven- en onderwarmte, geen hete lucht, tenzij je van uitgedroogde pizza houdt) en leg er meteen een pizzasteen in.
  3. Schoon de spruitjes en snijd ze met een scherp mes of mandoline in ragfijne plakjes. Leg de laatste stukjes van de spruitjes een beetje plat neer om je vingers te sparen en snijd in dunne reepjes. Meng de spruitjes in een kom met het citroensap en een snuf zout en masseer even zodat de smaken intrekken.
  4. Scheur de mozzarella in stukken.
  5. Besmeer 2 midi-pizzabodems met tomatensaus en beleg met mozzarella.
  6. Verdeel de ‘nduja erover en schuif in de oven. Bak in 5 of 10 minuten af, afhankelijk van welke oven je gebruikt. Neem halverwege uit de oven, breek een ei op de pizza en gaar nog een paar minuten tot het wit is gestold.
  7. Bestrooi met de fijngesneden spruitjes en dilletoppen.
italopop bol.com favoriete kookboeken culy redactie
Bron: Bol.com

Italopop van Vanja van der Leeden (Nijgh & van Ditmar) is nu te koop voor 39,99 euro. 

Meer (swingende) Italiaanse recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.