Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Stewed tomatoes’ van Stacks diner (uit de nieuwe Shortlist Amsterdam)

Dit umamirijke gerechtje van Stacks Diner in Amsterdam is perfect voor de drukke feestdagen, om tussen de kerstgerechten door te serveren als ultiem comfort food. Je vindt het in het nieuwste exemplaar van de kookboekenreeks Shortlist Amsterdam.

Voor Shortlist Amsterdam verzamelen Famke & Floor van Praag de leukste restaurants van de stad en hun recepten. In de nieuwste editie draait het om restaurants en recepten met extra smaak: restaurants de erom bekend staan dat ze werken met vlammende pepers en krachtig pickles, maar ook aromatische specerijen, zilte ansjovis of overjarige kaas.

Culy mag alvast een recept uit deze nieuwe Shortlist delen, afkomstig van Stacks Diner. Maar je vindt in het boek ook curry’s van Max, taco’s van Bacalar en verfijnde farm-to-tablegerechten van Zacht Staal.

Floor en Famke: “Stacks staat voor homestyle cooking met iets extra’s en dit recept van Kevins overgrootmoeder is daar een geweldig voorbeeld van: driedubbel umami door de gestoofde tomaat, bruine boter en worcestershiresaus. Bij Stacks bakken ze het (witte) brood dat in het gerecht gaat met een beetje aardappel, dat neemt de smaken extra goed op. Serveer als stevig bijgerecht, bijvoorbeeld bij vlees.”

Stewed tomatoes
Shortlist Amsterdam

Stewed tomatoes van Stacks Diner

  1. Verwarm de oven voor op 230°C. Snijd de tomaten in even grote stukken van ca. 5 cm. Snijd het brood ook in stukken van 5 cm. Verhit de 50 g boter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Voeg als de boter een beetje bruin begint te worden het brood toe en bak een paar minuten rondom tot het ook bruin is. Voeg de extra eetlepel boter en de ui toe en bak nog 2 minuten. Voeg de tomaten, bruine basterdsuiker, tijm, worcestershiresaus, peper en zout toe en laat 5 minuten stoven – roer 1 à 2 keer om terwijl het stooft.
  2. Doe alles over in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet in de voorverwarmde oven. Rooster 45 minuten afgedekt, en nog eens 15 minuten zonder folie. Garneer met wat fijngesneden kruiden en serveer.
Shortlist Amsterdam

> Shortlist Amsterdam – restaurants & recepten met extra smaak – is nu te koop via www.shortlistamsterdam.nl.

Meer recepten met tomaten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.