Gegrilde abrikozensalade met prosciutto van Jamie Oliver

Jamie Oliver is terug met een nieuw boek! In Jamie Kookt Italië duikt onze favoriete tv-chef in authentieke Italiaanse recepten, zoals ze nog altijd worden gemaakt door de nonna’s in Italië. Wij mogen alvast dit lekkere recept voor gegrilde abrikozensalade met tijm, mozzarella en prosciutto met je delen. 

Jamie: Sinds ik jaren geleden ontdekte hoe Italianen fruit in salades verwerken, is een salade maken voor mij nooit meer hetzelfde geweest. Het was niet langer dat onbenullige bijgerecht, maar een complete culinaire smaakervaring. In dit recept vieren texturen en kleuren een verrukkelijk feest, en ik denk dat je het zeker lekker zult vinden. Je kunt ook andere steenvruchten gebruiken.

Gegrilde abrikozensalade naar recept van Jamie Oliver
Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Zo maak je deze gegrilde abrikozensalade

Zet een grillpan op hoog vuur. Snijd de abrikozen doormidden, verwijder de pitten en maak de helften op een bord aan met de helft van de tijm en 1 eetlepel olijfolie. Leg de vruchten op de snijkant in de pan en gril ze in totaal 6 minuten, tot beide kanten licht geschroeid en gekaramelliseerd zijn. Keer ze halverwege om.

Meng de azijn in een schaal met 2 eetlepels extra vergine olijfolie. Kneus de roze peperkorrels en doe ze erbij. Pel de rode ui, snijd hem in flinterdunne ringen en hussel ze door de dressing. Zoek je slablaadjes uit en scheur de grotere in stukjes. Strooi ze in de schaal, maak ze voorzichtig aan en voeg naar smaak peper en zout toe. Scheur de plakjes prosciutto in stukjes en drapeer ze losjes over de salade.

Trek de bol mozzarella voorzichtig open, strooi er een snuf zeezout en zwarte peper plus wat citroenrasp over, besprenkel met een paar drupjes extra vergine olijfolie en scheur de kaas in stukjes over de salade. Leg de gegrilde abrikozen op en om de salade en bestrooi met de knapperige tijmblaadjes uit de pan en de overgebleven blaadjes en bloemetjes. Sprenkel er nog een scheutje extra vergine olijfolie over en ga aan tafel.

Calorieën: 244 kcal, vet: 18,9 g, verz. vet: 6,3 g, eiwit: 10 g, koolhyd.: 9,2 g, suiker: 8,6 g, zout: 1,3 g, vezels: 1,1 g

Jamie Kookt Italië

Jamie Kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken ligt nú in de digitale boekhandel voor € 29,99 euro

Om te vieren dat Jamie terug is, is het de hele week Jamie Oliver-week op Culy! Met elke dag gloednieuwe recepten uit zijn nieuwe boek, ons interview met Jamie en exclusieve kooktips van The Naked Chef himself. Happy days!

Meer van Jamie Oliver:

De recepten, kookboeken en tips van Jamie Oliver op een rijtje? Check onze ultieme Jamie Oliver guide!

Voor 4 personen:

  • 8 rijpe abrikozen
  • 8 takjes verse tijm, liefst bloeiende
  • Olijfolie
  • 2 el wittewijnazijn
  • Extra vergine olijfolie
  • Een paar roze peperkorrels
  • ½ rode ui
  • 2 flinke handenvol slablaadjes, zoals escarole, Castelfranco of wilde rucola
  • 4 plakjes prosciutto
  • 1 bol mozzarella van 125 g
  • 1 citroen
Reageer op artikel:
Gegrilde abrikozensalade met prosciutto van Jamie Oliver
Sluiten