Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: rigatoni met pittige tomatensaus en spek (pasta Amatriciana)

Dit is een heel makkelijk recept voor rigatoni Amatriciana en het levert een pasta op die net zo lekker smaakt als in een Italiaans toprestaurant. Het geheim zit ‘m in het gebruik van goede ingrediënten (San Marzano-tomaten, lekkere guanciale of pancetta) én het feit dat je de pastasaus een tijdje laat garen in een afgesloten pan in de oven. Reken dus op véél smaak en veel gemak.

Pasta Amatriciana (ook wel pasta all’Amatriciana genoemd) is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Voor deze pastasaus wordt traditioneel guanciale, Pecorino, tomaat en soms ook uit gebruikt. Sommige mensen eten het liefst bucatini all’amatriciana of een versie met spaghetti. Wij vinden dat deze pittige tomatensaus met guanciale ook heel goed samengaat met rigatoni; toch wel een van onze favoriete pastasoorten.

Rigatoni pasta amatriciana
Nancy van Batenburg voor Culy

Rigatoni Amatriciana

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een pan met deksel die in de oven kan, op middelhoog vuur. Bak de guanciale in ongeveer 6 minuten knapperig en schep ‘m dan uit de pan.
  3. Bak de sjalot, chilivlokken, tijm en een snuf zout in het achtergebleven vet van de guanciale. Zet het vuur daarvoor iets lager. Voeg na 3 minuten de knoflook toe en laat een halve minuut meebakken. Doe hetzelfde met de tomatenpuree en voeg daarna de bliktomaten toe.
  4. Haal de pan van het vuur, dek ‘m af met de deksel en laat de pittige tomatensaus 45 minuten verder garen in de oven.
  5. Kook ondertussen de rigatoni beetgaar (al dente). Bewaar 1/4 kopje van het pastawater.
  6. Na 45 minuten haal je de pan uit de oven. Gebruik een houten lepel om de tomaten fijner te maken. Voeg nog een snuf peper en zout toe aan de tomatensaus en roer de guanciale erdoorheen. Voeg dan ook de rigatoni toe en roer door de saus tot alle pasta is bedekt. Voeg het pastawater toe om de saus losser te maken en roer alles goed door elkaar.
  7. Dien de rigatoni Amatriciana op met wat geraspte Pecorino eroverheen, wat extra blaadjes tijm en een paar druppeltjes olijfolie.

Andere toffe rigatoni recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.