Een ode aan de aubergine met onze favoriete recepten

De aubergine is één van de meest gebruikte groenten in de Culy keuken. De prachtige vrucht is namelijk ontzettend goed in het absorberen van smaken én je kunt er eindeloos mee variëren. Daarom vandaag een ode aan de aubergine met onze favoriete recepten op een rij. 

Zalig zacht gepoft

Aubergine poffen is één van onze favoriete bereidingswijzen omdat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt. Maak een paar inkepingen in de aubergines en leg ze op een bakplaat in een oven op 200 graden. Laat minstens een uur garen en na afloop schep je zo het zalig zachte vruchtvlees uit de schil.

Dé dip uit het Midden-Oosten is (naast hummus) baba ghanoush en wordt gemaakt van gepoft aubergine-vruchtvlees. Verrukkelijk met verse pitabroodjes en een beetje olijfolie.

Baba ghanoush stock

Heerlijk gegrild

Op de grill is in Nederland misschien wel de bekendste bereiding voor aubergines. Heerlijk in plakjes bij andere gegrilde groenten, door pasta, ovenschotels of in een flatbread met gegrilde paprika en een yoghurtsausje.

Lees hier onze tips voor het perfect grillen van aubergines.

Flatbread met aubergine, tomaat en ygohurtsaus stock

Een gerecht dat natuurlijk niet mag ontbreken in deze lijst is de Italiaanse allemansvriend melanzane alla Parmigiana. In dit gerecht worden plakjes gebakken of gegrild en vervolgens gestapeld met tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas.

Dol op deze klassieker maar wil je een keer iets anders proberen? Maak dan een keer ons recept met een twist!

Melanzane0003

Knapperig gefrituurd

Bij ManaMana aten we onlangs gefrituurde aubergine bij de hummus en geloof ons: dat is een aanrader! Daarbij wordt de vrucht ook veel gebruikt bij Japanse tempura, lekker in een luchtig jasje.

Hummus met gefrituurde aubergine

In de oven geroosterd

Aubergines zijn erg geschikt om te roosteren in de oven. Halveer ze bijvoorbeeld in de lengte en besprenkel met olijfolie, peper, zout en kruiden. Of doe het zoals Yotam Ottolenghi: hij werd wereldberoemd met zijn aubergines uit de oven met karnemelksaus. Een heerlijk fris gerecht dat elke carnivoor zijn stukje vlees laat vergeten.

Niet alleen in de Méditerranée is aubergine geliefd, ook in Azië wordt het regelmatig in de keuken gebruikt. Onder andere in de eerder besproken tempura, maar ook in combinatie met miso (gefermenteerde sojabonenpasta). Klik hier of hier voor een smakelijk recept.

Smaakvol gevuld

Ook om te vullen zijn aubergines uitermate geschikt. Het licht zompige vruchtvlees is ideaal om te mengen met je favoriete smaakmakers als kruiden, ui, knoflook, eventueel een beetje vlees en andere smaakvolle groenten. Heerlijk met een beetje kaas erover, hup de oven in!

Gevulde aubergines stock

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!