Redactie
Redactie Drinken 1 mei 2013
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino (her)ontdekt: La vie en rosé

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten.

Ja, ik ga een lans breken voor de rosé. Mooi dat er elk jaar trends waar te nemen zijn. Zoals voor de komende zomer, drankjes als Sekt, low-alcohol limoncello of Chianti (zie ook dit artikel). Maar rosé is wat mij betreft terug van weggeweest. En terecht. Wat blijkt: dé rosé-wijn bestaat niet. Wel een rijke schakering aan rosé: zoet, fruitig, droog, stevig, met bubbels.

Waarom in zoveel smaken? Rosé wordt gemaakt in alle windstreken en dus op verschillende bodems en in verschillende klimaten. Uiteraard Frankrijk, maar evengoed in Spanje, Italië, Portugal, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, enzovoorts. En door de wijnbouwer die de gewenste kleur en het smaaktype kan bepalen, onder andere door de tijd dat het sap in contact is geweest met de schillen (van enkele uren tot enkele dagen).

Roseetentjes

Nee, geen rosé tentjes (wel gezellig, trouwens), maar ik bedoel rosé bij etentjes. Want rosé is prima geschikt als begeleider, nee begeleidster (voor mij is rosé een verleidster, dus vrouwelijk), van heerlijke gerechten. Omdat er zoveel soorten zijn, is er naar hartelust te combineren. En Culy zou Culy niet zijn, als we bij de verschillende roséwijnen geen ‘eetadvies’ zouden geven. Laten we de verschillende rosé’s de revue passeren op smaakimpressie.

Zoet

Om te beginnen de wat meer zoete rosé. En met zoet bedoel ik niet de smaak van rode zuurtjes of overdreven zoet, maar subtiel en aangenaam. Zoals de Haneroos uit Zuid-Afrika: fijn zoet, zonder superzoet te zijn. Of een Argentijnse Norton, waarbij het zoetje het aanwezige fruit extra accent geeft. Past niet bij zoete nagerechten (daar kan ie niet tegenop en wordt dan zurig van smaak), maar bij amuses met een licht zoetje erin.

Fruitig

Van fruitige rosé’s zijn er nogal wat. Maar welk fruit overheerst? Is dat perzik, kersen, rode bosvruchten of rood zomerfruit als aardbei of framboos? Leuk om te ontdekken, toch? Mijn favorieten zijn Payada uit Chili, La Vieille Ferme uit Frankrijk (Ventoux) en de aparte Pinot Grigio Rosato Alto Mincio uit de Italiaanse Abruzzo streek. De fruitige rosés komen het liefst uit de fles bij een zomerse salade met stukjes kip of kalkoen. Of een geitenkaas salade als de wijn meer frisse zuren heeft. Meer fan van een drogere rosé? Dan zou ik op zoek gaan naar een Spaanse; een Rosado uit bijvoorbeeld Navarra. Smaakt opperbest bij een paella. Maar een Oostenrijkse van de druif Zweigelt of een Italiaanse, zoals de Castel Firmian uit Trentino smaken heerlijk bij wat pittiger gerechten, zoals deze Koreaanse tonijnpannenkoekjes (let ook op de mooie kleurcombi).

Vol & stevig

En jawel, rosé’s kunnen ook vol en stevig zijn. Vooral gemaakt van ‘stevige’ druiven als cabernet sauvignon en tempranillo. Hebben vaak wat meer zon aanbeden en heerlijk langer in bad gelegen met de schillen en pitjes. Laat een verleidelijke Portugese of mooi getinte Zuid-Francaise de BBQ maar ontvlammen (vergeet de lamskoteletjes niet!).

Bubbels

Rosé met bubbels is er natuurlijk ook. Voor elke gelegenheid zou ik zeggen. Betaalbaar is een Chandon rosé uit Australië. Of de Pink, Pink fizz Cava waarover ik eerder schreef. Of natuurlijk een Prosecco. Met stevige bubbels (Spumante) of lichte bubbels (Frizzante). Tot slot een buitenbeentje: de bleke, zeer licht gekleurde rosé’s zoals de Vin Gris uit Frankrijk en de Blushwine uit Californië. Heerlijk verfrissend bij de Oosterse keuken zoals Thaise gerechten. Laat Culy’s Monique daar nou net geweest zijn, dus suggesties genoeg.

Santé.

Jij & rosé

Mr. Vino is super benieuwd wat jij van rosé vindt. Drink je het wel eens, en voor welke ga je dan? En waar drink je ‘haar’ bij? Laat het hieronder weten via Facebook of via Twitter!

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.