Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Orgeade is de ultieme Surinaamse dorstlesser (die ook steeds vaker opduikt in cocktails)

Oregade (spreek uit als or-zjaa-de) is al eeuwenlang één van de meest gedronken siropen in Suriname. Het zoete goedje wordt gemaakt van amandelen en suiker en is dé perfecte dorstlesser op een warme dag. We vertellen je daarom alles over orgeade.

Wat is het?

Oregade is een mierzoete siroop gemaakt van een mix van zoete en bittere amandelen. Deze worden op smaak gebracht door een flinke hoeveelheid suiker en ingekookt tot een siroop. Je drinkt het goedje aangelengd met water of melk naar smaak en bovendien ijs- en ijskoud.

Orgeade in een cocktail verwerken kan ook, zoals we zagen bij restaurant Hero in Parijs. Daar ging ‘ie in een bubble tea met Absint, matcha en tapiocaparels. Ook een fijne toepassing voor orgeade: een scheutje door het beslag van je gebak, zoals bij Surinaamse bojo (kokoscake).

Bojo, een troostrijke Surinaamse kokostaart uit Switi Sranan

Horchata Foodtrends van 2023 / food trends 2023
Illustratie: Ogechi Chibueze voor Culy

Hoe is orgeade ontstaan?

Orgeade is van origine geen uitvinding van de Surinamers, maar werd geïntroduceerd door de Spaans-Portugese Joodse gemeenschap. Zij zette in de 16e eeuw voet aan land en bracht zijn ‘Horchata’ met zich mee: een drankje dat werd gemaakt van chufa, oftewel: aard-amandel.

Het recept was destijds totaal verschillend van dat van nu. Orgeade was namelijk geen zoet drankje en de amandelen die we nu als hoofdingrediënt kennen, ontbraken.

In plaats daarvan gebruikten ze een afkooksel van gepelde gerst en chufa. Dat laatste groeide niet in Suriname, maar amandelbomen waren er gelukkig in overvloed. Orgeade heeft haar naam te danken aan die periode. Het is een samenvoegsel van het Franse orge (gerst) en mondé (gepelde).

De Surinaamse bevolking heeft er door alle eeuwen heen haar eigen twist aan gegeven. Zo werd er meer suiker toegevoegd en sommigen gebruikten ook oranjebloesem als smaakmaker.

Orgeade zelf maken

Orgeade is in Nederland goed verkrijgbaar. Je vindt het bij de meeste toko’s, Surinaamse winkels en met een beetje geluk zelfs in de supermarkt. Natuurlijk is zelf maken áltijd een lekkerdere (en leukere!) optie.

In dit geval is het ook nog eens extreem makkelijk. Peanuts dus! Of moeten we almonds zeggen?

Ons lievelingsrecept is dat van Noni Kooiman. Je vindt het in haar prachtige kookboek ‘Switi Sranan’. Geen kookboek bij de hand? Online vind je ook verschillende recepturen voor orgeade, bijvoorbeeld in onderstaande video. Zoals gebruikelijk in de Surinaamse keuken heeft iedere familie zijn eigen recept en maakt de een net even anders dan de ander. Schroom dus niet jouw eigen twist aan het recept te geven.

Meer Surinaamse inspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.