Redactie
Redactie Inspiratie 1 mei 2013
Leestijd: 4 minuten

Een kleine tuin of balkon zomerklaar maken

Het is weer zover! De eerste warme zonnestraaltjes zijn tevoorschijn gekomen en Nederland is er al helemaal klaar voor: laat de zomer maar komen! Barbecues worden massaal ingekocht, parasols worden van zolder gehaald en ook de moestuintjes worden weer aangeharkt. Alles voor een fijne, culy zomer in eigen tuin, al is het maar voor een weekje.

Maar, wat als je geen grote tuin met ruimte voor rijen aardbeienstruiken en rabarberscheuten hebt? Wat als je geen grote tafel neer kan zetten, maar afhankelijk bent van een vierkante meter of 2, max 3? Dan moet je creatief zijn, en helpen wij je graag een handje om ook de kleinste buitenplekjes zomerklaar te maken.

Zitten

 Inklaptafel is het sleutelwoord. Ideaal voor kleinere ruimtes, en als je goed zoekt vind je soms de mooiste exemplaren. Wij vinden de variant die je aan de muur of balkonrailing monteert het fijnst, omdat je ‘m dan alleen omhoog hoeft te klappen. Uiteraard zijn de Franse, metalen tafeltjes ook onweerstaanbaar leuk.

Koop een simpele set met een tafel en twee stoeltjes hier voor €32,95.

– Een zithoek heeft echt geen grote banken of hippe lounge sets nodig om er leuk uit te zien. Ga voor een schattig houten bankje en gebruik een stuk boomstronk als bijzet tafeltje. Ideaal! Je koopt ze bij doe-het-zelf zaken, HEMA, IKEA en andere huishoudelijke winkels. Ben je echt een crea-bea? Maak ‘m dan zelf.

– Is je portemonnee deze zomer niet zo goed gevuld als gewenst? Ook dan is er geen man over boord. Ga langs doe-het-zelf zaken of de vuilnisstort en haal wat vlonders. Schuur ze glad zodat er geen splinters uitsteken en bedek met wat kussens en een kleedje!

– Heb je echt weinig ruimte? Leg dan een paar kussentjes neer tegen de muur of de balkonrailing en ga hierop zitten. Het staat gezellig en neemt weinig ruimte in beslag. Het enige nadeel is dat je elke dag de kussentjes weer naar binnen moet halen.

Planten & kruiden

Welke foodie wil het nu niet? Een eigen moestuin (zonder al het werk) is voor velen een droom, maar vaak simpelweg niet mogelijk door gebrek aan ruimte. Onmogelijk? Echt niet!

– Kruiden: tegenwoordig kan je bij veel supermarkten, tuincentra en zelfs HEMA kant-en-klare zakjes kopen met aarde en zaadjes. Knip het randje er van af, zet ze in de zon en water zo nu en dan. Wil je het iets grootser aanpakken? Ook dat kan! Ga dan voor dit briljante, ontwerp voor een muur van kruiden.

Nog steeds niet tevreden en hou je van de authentieke plantjes? Werk dan in de hoogte: monteer een raamwerk of rails aan een muur of schutting en hang hier met behulp van spijkers & haken plantenpotjes aan vast.

– Groenten: ook groenten kun je met gemak kweken op je balkon of stadsterras. Gebruik bijvoorbeeld dit handige idee op basis van wijnkisten of koop simpele bakjes bij het tuincentrum.

Of: bestel een kistje bij het studentenproject ‘Jouw Groene Tuintje’, inclusief aarde en zaadjes.

Bang dat je vingers niet groen genoeg zijn? Bestel dan het boek van Liedewij Loorbach met ‘Groentips voor je balkon’.

Accessoires

– De barbecue is toch wel echt met stip op nummer één het teken van zomer, en gelukkig zijn daar tegenwoordig tientallen varianten van op de markt! Zo is er de bekende bal-barbecue, bestaat er een heuse inklapbare barbecue én onze favoriet: de balkon-barbecue. Deze laatste hang je heel handig aan de railing en neemt dus amper ruimte in beslag.

– Hoewel het veel energie slurpt, zorgt terrasverwarming er meestal voor dat je net wat uurtjes langer buiten kan zitten. Fijn puntje: het is helemaal niet zo duur als velen denken! Ga eens langs bij doe-het-zelf zaken, huishoudwinkels en groothandels en zoek naar de hangende variant.

Fleur tot slot je balkon of terras op met mooie bloemetjes, een houten vlonder-vloer en kaarsjes en hij is klaar voor de zomer!

Tips voor drie hoog achter

Heb je echt geen balkon, terrasje of mini-tuintje? Ook dan is het mogelijk om buiten te genieten van de zomer. Het kost misschien wat werk en geduld, maar dan lukt het zeker!

 Kozijn: veel huizen hebben tegenwoordig brede, of liever gezegd diepe raamkozijnen. Leg er wat kussentjes in en zet je ramen open, laat de zon maar komen! Pas overigens wel op dat je er niet uit valt, een kleine railing is dus ook geen overbodige luxe.

– Heb je geen echt balkon, maar alleen een deur met een railing ervoor? Ook dan kan je genieten van de zon. Zet de deur (of deuren) open en schuif je bank of fauteuil naar de opening. Beentjes omhoog en genieten maar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.