Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over crémant: de betaalbare champagne voor de feestdagen

Lekker, zo’n glaasje champagne tijdens de feestdagen. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Het alternatief: crémant. Het is Frans, ziet eruit als champagne, smaakt hetzelfde én is een stuk betaalbaarder. Maar was is dan precies het verschil?

En waarom zouden we niet gewoon altijd voor crémant kiezen?

Het betaalbare alternatief voor champagne: crémant

Je kijkt er naar uit of het doet je werkelijk helemaal niets: het moment dat je champagne tijdens de jaarwisseling wordt opengetrokken. Zo’n glas mousserende wijn heeft dan ook wat feestelijks en wordt niet om het minste of geringste even snel geopend.

https://www.instagram.com/p/CoAapqztu22/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MjM0N2Q2NDBjYg==

Crémant voor iedereen

Hoe anders is dat bij crémant: de mousserende wijn die op steeds meer menukaarten opduikt. Toch ontstaat er vaak verwarring: want wat is nou precies het verschil met de bekendere mousserend wijn genaamd champagne? Kleine spoiler alert: het verschil is minder groot in kenmerken dan in prijs. We leggen het je uit.

Franse wijn

Zowel champagne als crémant worden op dezelfde wijze gemaakt: de méthode traditionelle. Enkele tientallen jaren geleden heette dat nog méthode champenoise (!), maar na de nodige verwarring is in de Franse wetgeving vastgelegd dat champagne enkel uit de champagnestreek mag komen en crémant juist alleen gemaakt mag worden in overige gebieden.

crémant
Bron: Unsplash

De gebieden

Dit gebeurt dan ook in streken die vallen onder AOC: een Franse oorsprongsbenaming. Elke crémant heeft dus weer een eigen gebied en een combinatie van andere druivensoorten. Frankrijk kent 7 verschillende en Luxemburg kent 1 crémant. In Champagne gelden strikte regels en slechts 3 belangrijke druiven; voor crémant zijn de mogelijkheden daar in wat rijker. De crémant de Loire is overigens – na champagne – de meest gedronken mousserende wijn in Frankrijk.

Het proces

Nog een element wat crémant betaalbaarder maakt dan z’n concurrent: na het bottelen verschilt de mise sur lattes. Flessen worden hierbij in een kelder gelagerd op latten, waarbij de toegevoegde gistcellen de suiker omzetten in alcohol en koolzuurgas. Crémant neemt hier gemiddeld 9 maanden de tijd voor, champagne 15 maanden. Kortom: er zit wel degelijk verschil in beide mousserende wijnen, maar de ene is niet per se slechter dan de ander. Voor ieder wat wils, zullen we dus maar zeggen.

https://www.instagram.com/p/ClB4nDYtdvL/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MjM0N2Q2NDBjYg==

Meer hierover:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.