Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 3 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over Surinaams gemberbier: een ultiem gevalletje hot ‘n sweet

Onder het gezellige ‘ginga biri’ wordt er in Suriname aan de lopende band gemberbier gemaakt. Ondanks de naam is dit drankje hartstikke non-alcoholisch en vooral ook een heerlijke dorstlesser. Als je ‘n vleugje pit niet schuwt, ten minste.

Old Jamaica, Bundaberg, Thomas Henry, Royal Club: gemberbier is dankzij dit soort merken alomtegenwoordig en al lang niet meer zo’n bijzonderheid als dat het vroeger was.

Parallel daaraan kon je bij Surinaamse eethuisjes al sinds jaar en dag een flesje gemberbier bestellen, negen van de tien ook zelfgemaakt. Maar hoe verschilt Surinaams gemberbier van de commerciële varianten? En waar komt die mysterieuze roze kleur vandaan?

Surinaams gemberbier: pittig met de grote P

Voor Surinamers is het dus heus geen nieuwigheid om gember te laten trekken in water om er een zo een verfrissende drank mee te maken. En ken je de Surinaamse keuken een beetje, dan weet je dat ze hun culinaire creaties graag voorzien van extra kruiding.

Kijk dus in het geval van Surinaams gemberbier niet vreemd op als je kruidnagel, piment, kaneel en/of vanille meent waar te nemen – iets wat bij reguliere varianten meestal niet het geval is. Ook koolzuur is niet gebruikelijk: voor ginga biri worden gember en smaakmakers geduldig getrokken in water met (een hoop) suiker. Juist: een proces waar geen belletje gas bij komt kijken.

Tot slot is Surinaams gemberbier pittig met de grote P. Je keel gaat er een beetje van branden – en dat hoort.

En hoe zit dat met die kleur?

Hoewel dit lang niet voor elk flesje Surinaams gemberbier geldt, zijn er genoeg voorbeelden van flesjes die beduidend meer roze zijn dat wat er  – laat ons zeggen – uit een blikje Old Jamaica komt gedruppeld.

De verklaring is niet ver te zoeken: die zit ‘m namelijk in de toevoeging van piment en kruidnagel die hun kleur afgeven. In onderstaand filmpje is te zien hoe het twee uur laten trekken van kruidnagel en piment ervoor zorgt dat de specerijen hun houtachtige kleur afgeven – wat een rozekleurig drankje oplevert.

Ontdek het zelf

Zelfs eens ervaren hoe zo’n traditionele ginga biri hoort te smaken? Bij de Waterkant en RIAZ (Amsterdam) hebben ze in ieder geval lekkere, huisgemaakte exemplaren. Ga vooral langs bij je plaatselijke Surinaamse toko en kijk of het er op de kaart staat, geen betere metgezel voor je roti dan dat.

Zelf maken kan natuurlijk ook. Wij nemen er bijvoorbeeld graag Noni Kooimans recept bij, te vinden in haar vrolijke kookboek Switi Sranan. Online staan er ook genoeg recepten voor Surinaams gemberbier, die kun je er ook altijd bijnemen. Jezelf kritisch afvragen of het om een traditioneel Surinaams recept gaat is dan altijd een goed idee.

Wat is het verschil tussen ginger beer en ginger ale?

Meer uit Suriname?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.