Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Drinken 22 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe koud moeten bubbels staan voor het kerstdiner?

Bubblybubbly. Grote kans dat je voor de feestdagen je favoriete bubbel in huis hebt gehaald (in je bubbel). Want: geen feestje zonder een feestelijk glaasje! Maar bij welke temperatuur komt een mousserende wijn het beste tot zijn recht? En hoe houd je de bubbel optimaal?

Wij helpen je graag sprankelen!   

> Mr. Vino schreef eerder over verschillende soorten mousserende wijnen. Lees het hier.  

De optimale temperatuur voor bubbels

Ten eerste is het belangrijk dat je een mousserende wijn niet té koel serveert. Te koude temperaturen onderdrukken de smaken namelijk. Maar serveer je een mousserende wijn te ‘warm’, dan loop je het frisse accent van de wijn misen dat wil je uiteraard ook niet.  

Hoe vind je dan de juiste balans? Als je je wijn in de ochtend in de koeling koud zet, dan is deze koel genoeg als je de bubbel rond de namiddag voor bij de borrel wilt openen.

Een keukenkoeling staat gemiddeld rond de 4 graden, maar de bubbel komt vanzelf op juiste drink temperatuur (7 à 8 graden) als je deze uit de koelkast haalt en bij kamertemperatuur inschenkt. 

Bubbels openen op de juiste manier

We weten allemaal dat het openen van een fles mousserende wijn nóg spectaculairder wordt met een mooie ‘plop’. Maar wist je dat deze manier van ontkurken helemaal niet bevorderlijk is voor je bubbel? 

Wanneer je de kurk eraf schiet, ontsnapt er namelijk (buiten al heel veel schuim en slokjes wijn, zonde!) veel koolzuurgas. Wil je je champagne drinken zoals de wijnmaker het bedoeld heeft? Zorg er dan voor dat je de fles rustig ontkurkt, maar wel met veel bravoure.  

Dit is hoe je dat doet: geef de kurk tijdens het ontkurken daarom iets van tegengas, tegendruk. Je wiebelt de kurk als het ware stukje bij beetje uit de fles. Eindstand? Misschien geen spectaculaire plop, maar wel een spectaculaire wijn. Schud je favoriete bubbel ook zeker niet voor het openen, dat is funest voor de mousse én smaak! 

> In welk glas serveer jij je (mousserende) wijnen? Wij kwamen eerder met tips

Horecatip: een ijzeren lepeltje

Nu je de fles netjes (en volgens de etiquette) hebt geopend, wil je zo lang mogelijk genieten van dit mousserende feestje. Door een ijzeren lepeltje in de fles te stoppen (het steeltje van het lepeltje in de hals van de fles en het ronde stuk van de lepel boven de fles uit), voorkom je dat de bubbel snel vervliegt. Dit bewaakt de kwaliteit van de bubbel na openen.

Een andere tip: haal een champagnestop in huis. Deze ‘kurk’ zorgt voor het hermetisch afsluiten van de fles. Hiermee kun je in principe de dag nadien opnieuw genieten van de bubbel. 

Maar laat ons eerlijk zijn: het beste drink je de mousserende wijn toch echt op de dag van openen. Gaat de fles niet helemaal leeg? Of is je bubbel nou toch gevlogen? Dan kan je de wijn diezelfde avond nog altijd verwerken in een dessert. Denk bijvoorbeeld aan een smakelijke sabayonYum 

Meer wijn-bewaartips:  

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.