Redactie
Redactie Drinken 27 dec 2017
Leestijd: 5 minuten

Mr. Vino vertelt: alles over Champagne, bubbels en andere mousserende wijnen

Champagne: als je je goed voelt en iets te vieren hebt. Om je beter te (laten) voelen na tegenslag. Eén wijn die elk gerecht kan begeleiden. En om oud uit te luiden en Nieuw in te luiden…

En daar waar ik Champagne schrijf, bedoel ik dus mousserende wijnen. Immers, Champagne mag alleen Champagne heten als die uit de Champagnestreek komt. Elders dragen mousserende wijnen andere namen.

Champagne: smaken en soorten

De smaak van Champagne (uit de streek Champagne, Noord-Frankrijk) kent vele gedaantes. Van Ultra Brut (echt erg droog), via Brut, Sec, Demi-Sec naar Doux (best wel zoet eigenlijk). Staat op het etiket, dus ken je je smaak, dan is kiezen eenvoudig.

Daarnaast is er een aantal soorten Champagnes op de markt. Meest voorkomend is die zonder jaargang op het etiket. Vaak een droge champagne afkomstig van een mix van jaargangen. En een zodanig samengestelde mix dat die past bij de smaakstijl van het champagnehuis.

Ook is er Champagne met een jaarvermelding op het etiket. Dit wordt een Millésimé genoemd. Heeft minimaal drie jaar kelderrijping, is duurder en kan elk jaar een ander ‘karakter’ hebben.

Dan is er nog Champagne gemaakt van uitsluitend Chardonnay druiven (Champagne Blanc de blancs), Champagne gemaakt van blauwe druiven, met name Pinot Noir en die heet, je raadt het al: Champagne Blanc de noirs. We zijn er nog niet. Uiteraard is er ook Rosé (wat nergens mag, mag hier wel: witte champagne aangevuld met een beetje rode wijn uit de Champagne-streek).

Om dit hoofdstukje af te sluiten: er zijn ook nog Cuvées Spéciales (of ook wel Cuvée Prestige genoemd). Als je het mij vraagt (excusé le mot), bedoeld voor de snobs onder de wijnliefhebbers. Té duur, te veel marketing. Not my cup of bubbel.

Bubbels uit de rest van de wereld (ook uit verrassende landen!)

Laten we onze bubbel-rondreis beginnen in Spanje. Hier worden de bubbels Cava genoemd. Met name uit de streek Catalunya. Gemaakt van zowel Spaanse druivensoorten als druivensoorten die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Frankrijk.

Tip: de Copa Sabia die te koop is bij de HEMA voor zeveneneenhalve euro.

Volgende stop is Italië. De Asti Spumante is hier dé mousserende wijn. Is vaak wat zoetiger. Let er op dat het etiket de term metodo classico vermeldt (de methode die ook in de Champagne-streek wordt gebruikt).. Houd je van iets frisser en wat minder mousserend, dan is Prosecco het antwoord.

Tip: Ferrari Brut voor nog geen 15 euro bij Gall & Gall.

We gaan iets noordelijker en belanden in Duitsland. Sekt hebben we hier. Deutscher Sekt, to be genau. Met smaaktermen als brut, trocken en mild. Mijn voorkeur gaat uit naar een Sekt op basis van de Rieslingdruif.

Tip: Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling sekt brut 2015, van Wijnkoperij van Bilsen (€ 17,95).

We trekken zuidwaarts. En niet zo’n beetje. Hemelsbreed bijna 10.000 km en landen in Zuid-Afrika. Vonkelwyn zeggen ze hier tegen de bubbels. Zou dit met de fantastisch twinkelende sterrenhemel te maken hebben die zo kenmerkend is voor Zuid-Afrika?

Is Vonkelwyn ook in Nederland te koop? Jazeker. Ik vond een Vonkelwyn (of Sparkling genoemd) bij degoudenton.nl, gemaakt van de druif Sauvignon Blanc. Resultaat is een fris, fruitige wijn én vanwege deze druif een aangenaam zuurtje (€ 14,95).

Sparkling, zeggen de Engelstaligen

De naam Sparkling is al gevallen. Zo worden de mousserende wijnen ook genoemd in landen als Nieuw-Zeeland en Australië. Hier komen zowel, witte, rosé als zelfs rode mousserende wijnen voor. Rood is vaak gemaakt van de druiven Syrah/Shiraz en Cabernet Sauvignon. Best stevige bubbels dus en zeker het proberen waard.

We bezoeken nog wat meer onbekende wijnstreken voor bubbels en komen uit in landen als Hongarije en Georgië (te koop bij anderewijn.nl) of wat dacht je van India (een Sula Brut voor € 11,95 te koop bij wereldbubbels.nl). Probeer maar eens een proeverijtje van Bubbels Wereldwijd en verwonder je.

Nederlandse bubbels

Vergeten we Nederland? Uiteraard niet, maar mijn ervaring met Nederlandse bubbels is helaas niet uitgebreid. Onlangs kwam een jury bijeen om Limburgse bubbels te beoordelen. Als ik afga op hun oordeel, dan kun je voor mooie bubbels prima terecht bij Hoeve Nekum en wijngoed Thorn. Dus die ga ik maar eens proberen.

Champagne

Franse alternatieven voor Champagne

We begonnen onze bubbelreis in Frankrijk. We eindigen onze reis ook in Frankrijk. Maar nu in die gebieden waar wel mousserende wijn wordt gemaakt, maar de naam Champagne niet gebruikt mag worden. Zo geeft de Elzas mooie mousserende wijnen (Crémant d’Alsace), de Loire-streek (ik denk dat de Veuve Amiot wel één van de bekendste is) en mijn favoriet: de Crémant de Bourgogne.

Zeker ook de Loire-streek maakt mooie Crémants. Ik noem onder andere de Langlois Brut van Gall&Gall (11,69) en een Vouvray Brut Gilet van Grape District (13,49). Mijn favoriete Crémants komen uit de Bourgogne.

Waarom? Omdat een goed gemaakte Crémant de Bourgogne niet echt onderdoet voor een meer dan gemiddelde Champagne. En qua prijs aantrekkelijker is. Domaine Bohrmann bijvoorbeeld is één van mijn favorieten (20 euro bij debruijnwijninkopers.nl). Maar denk ook eens aan een bubbel uit de Pyreneeën (Blanquette de Limoux) of de alternatieve, kleinere bubbel uit de Rhône: de Clairette de Die.

Mousserende wijnen en eten

Zoals in de intro gesteld, bubbels passen bij vele gerechten. Uiteraard bepaalt het smaaktype van de wijn, welk gerecht het beste past. Probeer het zelf uit, zou ik zeggen, maar ik help je graag op weg met wat suggesties.

Bubbels met de smaakaanduiding Brut passen meer dan uitstekend bij zoute gerechten. Reden? Het zuurtje in de wijn verzacht de zoute smaak. Dus gerechten met ansjovis en kappertjes: mooie combi. Ook gewoon een zak chips of een handjevol gebrande en gezouten noten mét bubbels: heerlijk. Lekker op de bank, beentjes onder de plaid en de favo Netflix-serie op de tv.

Meeste vissoorten met strakke sauzen: brut. Zijn de sauzen romiger en pittiger: demi-sec. Hetzelfde geldt voor gerechten met kip.

Gerechten met ei (zelfs een simpele omelet met kaas) zijn nog smakelijker met een glas bubbels. Ook bij fish & chips en sashimi geldt de rekensom: 1 + 1 = 3.

Niet al te zoete toetjes tenslotte: bubbels met de smaakaanduiding: moelleux (of doux). O ja, serveren tussen de 8 en 10 graden. Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.