Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 25 okt 2025
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je Guinness waarschijnlijk niet lekker vindt

Ligt het aan ons of zijn Guinness-fans niet erg talrijk in onze omgeving? Dat de lijvige halveliterglazen de lichtere drinkers afschrikken, daar kunnen we ons nog iets bij voorstellen. Dat niet iedereen te porren valt voor donkerbruine bieren, dat ook nog wel. Maar tóch hebben we het idee dat dit niet de enige verklaring kan zijn.

Wat blijkt na enig onderzoek? Die hypothese klopt. We leggen het voor je uit: dit is waarom je Guinness waarschijnlijk niet zo lekker vindt (en waarom dit niet helemaal terecht is!).

Dit is waarom Guinness niet altijd in de smaak valt

De verklaring hiervoor is een tikkeltje technisch. Guinness wordt in vergelijking met andere bieren namelijk vaker verkeerd getapt, wat te maken heeft met de systemen waarmee bier wordt getapt. Voor Guinness moet zo’n systeem beschikken over een specifieke mix van stikstof (75%) en koolzuur (25%). De meeste standaardbierkranen zijn echter afgesteld op normale pils, waarvoor alleen koolzuur nodig is.

Voor bier als Guinness bieden reguliere taps dus niet de beste omstandigheden. Het gevolg daarvan is dat Guinness te bruisend, zuur of vlak kan worden.

In Ierland beschikken de meeste pubs wel over de nodige knowhow (en dus perfect afgestelde taps) om Guinness optimaal te serveren, terwijl dat in andere landen mogelijk anders ligt. De kans is dus reëel dat je ervaring met Guinness onterecht gekleurd werd door ongunstige tapomstandigheden, terwijl het wél gewoon een aardig biertje is.

Zo kan het ook

Want dat het een drankje is waaruit zich – onder ideale omstandigheden – interessante aroma’s kunnen ontpoppen, dat blijkt uit verschillende bronnen. De charmantste is allicht acteur Paul Mescal, die zijn liefde voor Guinness in Chicken Shop Date bekend maakt met een lesje splitting the G: de kunst waarbij je je eerste slok zo timet dat de schuimrand exact halverwege de G in het logo blijft hangen.

Ook in culinaire kringen is Guinness geen reden om te fronsen. In het Londense Café Cecilia (een favoriet van Culy’s Ogechi) maken ze er bijvoorbeeld Guinness Bread van (gewoon voor bij het ontbijt, met jam of eitjes). Van dat brood maken ze op hun beurt Guinness Bread ice cream en in die hippe zilveren coupes ziet dit er behoorlijk verleidelijk uit ook.

Zó scoor je die zilveren ijscoupes die je overal ziet – maar dan betaalbaar

Ook onze Yvette van Boven – die niet ontoevallig tot haar tiende in Ierland heeft gewoond – kookt er wel eens mee. Buikspek in Guinness bijvoorbeeld (heerlijk), of Guinness & choco jars (yum). Geïnspireerd door dit alles ontsproot vanuit onze eigen redactiekeuken dan weer een recept voor Yorkshire puddings langzaam gegaard stoofvlees in Guinness en kruidige specerijen.

Interessant hè? Vinden wij ook.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
  2. Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
  3. Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
  4. Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
  5. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  6. Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎁

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.