Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 25 okt 2025
Leestijd: 4 minuten

Dit doe jij in de keuken dat eigenlijk heel gevaarlijk is

Als Culy-redacteuren kunnen we stellen dat we al een hóóp tijd in de keuken hebben gespendeerd. Soms fluitend met een glas wijn, soms met zweet op het voorhoofd omdat we de dingen toch-niet-zo-handig hadden aangepakt. Maar van fouten leer je! En omdat we jullie onze gevaarlijkste toestanden graag besparen, delen we al onze tips voor een veilige keuken.

Want ook al ben je nog niet ’s werelds grootste keukenkluns, er zijn genoeg alledaagse handelingen die op z’n zachtst gezegd onveilig kunnen worden genoemd. Een gewaarschuwd Culy is er twee waard!

7x gevaarlijke dingen in de keuken om te vermijden

1. Een (natte) doek in plaats van ovenwanten

Hoe vaak grijp je niet naar de dichtstbijzijnde vaatdoek voor het oppakken van een ovenschaal of hete pan? Onder het mom van snelheid: wij heel vaak. 9 van de 10 is die doek niet alleen behoorlijk dun maar ook nog eens nat – hetzelfde geldt voor stoffen ovenwanten.

Het probleem daarmee is dat water hitte beter geleidt dan lucht, waardoor die natte items niet zonder risico zijn. Wil je jezelf liever sparen van brandwonden? Schaf een setje ovenwanten van siliconen aan en je probleem is verholpen.

2. Vieze messen in de wasbak

We weten het: bij Culy scanderen we zowat iedere minuut dat je messen niet in de vaatwasser mag stoppen. Om die reden vinden we het volkomen begrijpelijk dat je ze in een sopje in de wasbak zou mikken.

Alleen: door het sop zie je inhoud van de wasbak vaak niet meer liggen, met als risico per ongeluk in een scherp mes te grijpen. Wij bewaren onze scherpe messen daarom standaard náást de wasbak, om ze als allerlaatste een snelle schoonmaakbeurt te geven.

3. Brand door bakpapier

Bakpapier mag dan een ultiem transportmiddel zijn om baksels uit de vorm te tillen, er voorzichtig mee omspringen is aangewezen voor wie een veilige keuken nastreeft. Dat zit zo: bij hoge temperaturen kan bakpapier vlam vatten, met name wanneer het in contact komt met een gloeiendhete ovenwand.

Knip om die reden altijd loshangende stukken papier weg en verwarm bakpapier nóóit tijdens het voorverwarmen van de oven. Begrepen, vrienden?

4. Onscherpe messen gebruiken

Hoe scherper de messen, hoe gevaarlijker? Niet echt. Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar het verraderlijke aan botte messen is dat je er meer kracht op moet uitoefenen. En net door die toegenomen kracht kunnen er diepere snijwonden ontstaan. Wij laten onze messen daarom ieder half jaar slijpen. Een klusje dat je natuurlijk ook zelf kunt uitvoeren met bepaalde tools, maar in de context van veiligheid besteden we dit graag uit.

Let wel: gebruik met scherpe messen altijd de klauwgreep. Door je ingrediënten met gekrulde vingertoppen vast te houden, vermijd je dat het lemmet van je mes in de buurt van je vingers zal glijden.

Japans koksmes bot? Je slijpt ‘m waarschijnlijk verkeerd (en dit is hoe het wél moet)

5. De timer vergeten

Moeten we op onze Culy-shoots een strak timemanagement hanteren? Jazeker. Worden we daarbij soms overmoedig en vergeten we timers te zetten? Ook. Dat dat laatste een staaltje living on the edge is dat we hier niet gaan promoten, moge duidelijk zijn.

Een timer vergeten – juist op drukke dagen – is namelijk één grote garantie voor ellende. Zet ‘m dus gewoon standaard aan en bespaar jezelf een klein keukendrama. Tip: een oldskool kookwekker is verdraaid handig om op je fornuis te hebben staan.

6. Uitstekende handvaten op het fornuis

Het zou bijna een sketch van Mr. Bean kunnen zijn, maar uitstekende handvaten op het fornuis hebben wel eens vaker geleid tot kleine keukenrampen. Dat je kostbare pan met eten op de grond kan vallen is één zaak, dat het eten met een beetje pech in de gasvlammen van je fornuis belandt een gevaarlijk bijkomstig risico.

Handvaten van pannen die langer op het vuur staan te sudderen, draai je veiligheidshalve dus weg van de rand van het fornuis.

7. Oliebrand bij frituren

Olie móét in de regel dan wel heet zijn om te frituren, ook frituurolie kan onder te hete omstandigheden vlam vatten. Hou de temperatuur van frituurolie dus steeds in de gaten (hou een keukenthermometer bij de hand als je niet met een friteuse werkt) en vermijd te allen tijde water bij de olie. Toch bank voor een ongelukje? Baksoda in de vlammen strooien helpt, net als een deksel of nat doek op de pan. Deze bij de hand houden is geen slecht idee.

Dit wil je ook alvast even lezen: brand in de keuken: alles over voorzorgsmaatregelen en blussen

Brand in de keuken: alles over voorzorgsmaatregelen en blussen

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
  2. Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
  3. Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
  4. Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
  5. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  6. Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎁

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.