Frøsnapper is de Deense amandelcroissant waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had
Denen: ze hebben smørrebrød, ze hebben rijstpap met verstopte amandelen en ze hebben goddelijke poffertjes. Wat Denemarken óók heeft, zijn steengoede bakkers. En heb je nou het geluk om er ooit eentje binnen te mogen wandelen, leg dan maar gauw een frøsnapper in je mandje.
We <3 amandelcroissants
Voor een goede amandelcroissant mag je ons wakker maken en daarin zijn we ongetwijfeld niet alleen. Niet voor niets is het vaste prik bij (hippere) bakkers over het hele land; tegen de combinatie van boterig deeg, geurig amandelspijs en knapperig gebakken amandelschaafsel kan immers weinig op. Wij zweren voor eeuwig bij de exemplaren van Fort Negen of Ulmus en het is dat ze niet bepaald in de Schijf van Vijf zitten, anders hadden we er elke dag één voor onze neus.
Je begrijpt: wanneer we tijdens één van onze culinaire avonturen een gelijkaardig baksel ontdekken, heb je onze aandacht. Dit was eerder het geval bij bostock: een Frans gebakje dat het midden houdt tussen wentelteefjes en amandelcroissants. Met hun frøsnapper (meervoud: frøsnappere) doen de Denen daar nog een schepje bovenop.
De frøsnapper: een traditioneel Deens gebakje
Hoewel Scandinavië vaak voorloopt in (food)trends, gaat het bij frøsnapper om een traditioneel gebakje zonder hip gedoe. Sterker nog: in feite gaat het hier om een relatief eenvoudig baksel. De hoofdbestanddelen bestaan uit gelamineerd deeg (zoet en flaky zoals bij croissants), maanzaadjes (als topping) en de iconische vorm (gedraaid, zoals een kaasstengel).
Klopt: in de basisversie van frøsnappere komt dus nog geen amandel te pas. Het is pas in sommige varianten dat er amandelspijs (of marsepein) wordt gebruikt tussen de binnenste laagjes deeg, met die rijke frangipanesmaak als gevolg. Het is deze versie die terecht vergeleken wordt met amandelcroissants: met beide die luchtige laagjesstructuur en een compacte vulling van amandel zijn ze aan elkaar gewaagd qua goddelijkheid.
Op en top hygge
De Denen zijn trots op hun frøsnappere en dat zit ‘m in meerdere elementen. Ten eerste zijn de gebakjes eenvoudig en onpretentieus: goede basisproducten en de juiste techniek zorgen voor product dat vrijwel iedereen lekker vindt. Ten tweede beschikken de gebakjes over een gezellige factor nostalgie, volledig passend binnen de huidige hang naar retrogerechten.
Tot slot passen frøsnappere ook binnen de bredere context van de Deense hygge-cultuur. Deze moeilijk te vertalen term heeft alles te maken met gezelligheid, kleine gelukjes en knusse momenten binnenin. Dat daar ook lekkere gebakjes een rol in spelen (vergelijkbaar als bij Zweedse Fika), is een logisch feit.
Ook meer hygge toevoegen aan je dagelijks leven? In Deense bakkerijen zijn frøsnappere vaste prik (zoek naar die met mandelfyllning wil je de amandelvariant). In Nederland zijn ze moeilijker te verkrijgen, al spotten we ze onlangs per toeval bij KoffieDok in Deventer.
En ben je nou niet vies van een bakproject? Dan beloven Deense bronnen ook nog eens dat het maken ervan hartstikke haalbaar is. Dit recept van Saveur ziet er inderdaad uit alsof je binnen twee uur een portie Deens geluk in huis hebt.
Onze populairste artikelen van deze week:
- 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
- Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
- Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
- Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
- Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
- Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)