Redactie
Redactie Inspiratie 10 aug 2013
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste tapas in een handomdraai

Misschien wel het beste aan Spanje is het eten, en dan met name de heerlijke tapas! Van patatas bravas tot boquerones (zoet-zure ansjovis) en van albondigas (Spaanse gehaktballetjes) tot calamaris. Het is allemaal zó verschrikkelijk lekker, maar hoe maak je het zelf?

Tapas zijn van origine bedoeld als eetlustopwekkende hapjes die onder het genot van een alcoholhoudend drankje worden geserveerd. Per regio kunnen ze verschillen, en zo vallen de Baskische pintxos (stukjes brood belegd met verschillende ingrediënten) ook onder de verzamelnaam tapas.

Hoewel je voor sommige tapas urenlang in de keuken moet staan, gaat de slogan ‘eenvoudig, maar smaakvol’ hand in hand met de hapjes. Denk aan blikjes boquerones, pulpo, verse Manchego en natuurlijk zelfgemaakte hapjes. Dit zijn onze favorieten die je in een handomdraai op tafel hebt:

(klik op de foto’s voor de bijbehorende recepten)

Patatas bravas

Patatas bravas is misschien wel het bekendste Spaanse hapje en bestaat uit gebakken aardappelblokjes met een soort paprikamayonaise.

Pan con tomate

Zó simpel, maar ó-zo lekker! Rooster een paar stukjes stokbrood in de oven of op een grilpan en wrijf ze in met een gepeld stukje knoflook. Halveer vervolgens een rijpe tomaat en wrijf deze over het brood. Breng op smaak met een beetje goede olijfolie, peper en zout.

Pan con tomate
Jennifer Woodard Maderazo via Flickr
Bron: Flickr

Calamares

Een echte klassieker uit de Spaanse keuken: calamares (gefrituurde inktvis). Vaak geserveerd met een schijfje citroen of een likje aioli.

calamares

Jamón Iberico

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de speciale Iberico ham, en dan het liefst Pata Negra. Serveer deze op een mooi bordje of plankje en smullen maar!

Dadels met ham of bacon

Rol een paar ontpitte dadels in een plakje bacon en bak een paar minuutjes in een droge pan. Het vet uit de bacon zorgt ervoor dat het lekker knapperig wordt!

Heb je toch iets meer tijd? Maak dan deze heerlijke met geitenkaas gevulde dadels, gewikkeld in Parmaham:

Aardappeltortilla

Een echte klassieker in een nieuw jasje van Masterchef Australia-jurylid Matt Preston. Lekker met ontbijtspek en paprika.

Afbeelding van tortilla tapas voor Sinterklaasavond
Fast, fresh & unbelievably delicious

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.