De perfecte Spaanse omelet (tortilla) van Matt Preston

Matt Preston, bekend van de Australische MasterChef, heeft een nieuw kookboek uitgebracht: Fast, fresh & unbelievably delicious. En wij mogen een heerlijk recept uit dit boek met jullie delen, voor een goddelijke Spaanse omelet.

De Spaanse omelet (tortilla in het Spaans) was er al voor de Italiaanse frittata. Hij stamt uit de tijd van zwart-wittelevisie, waarin ‘grillen’ inhield dat je je eten ónder een vlam of gloeiende elektrische elementen moest leggen… Tegenwoordig grillen we met onderwarmte, meestal op de barbecue. Maar wat onveranderd is gebleven aan dit recept, is dat je de bovenkant van je omelet onder een superhete grill afmaakt. Perfect voor tijdens een avondje vol tapas.

Tip: houd voor het beste resultaat alles zo ‘Spaans’ mogelijk. Spaanse manchego uit La Mancha is erg lekker, zeker als je nog wat gegrilde chorizo over de omelet strooit. Deze pikante kaas en pittige worst gaan prachtig samen.

Matt Preston

Schil de aardappels, snijd ze in blokjes van circa 1 x 1 cm en bestrooi ze met zout en peper.

Doe de olijfolie in een grote, zware anti-aanbakpan die ook nog ovenvast is en verhit de olie op middelhoog vuur. Voeg de blokjes aardappel toe, schep ze even om, voeg 1 eetlepel water toe en dek de pan af. Bak/stoof de aardappels 5 minuten. Voeg de ui toe en dek de pan weer 10 minuten af. Verwarm alles tot de aardappels zacht beginnen te worden, maar niet verkleurd zijn. Neem het deksel van de pan.

Doe het ontbijtspek, de paprika’s, fijngehakte knoflook en chilipeper in de pan. (Laat de chili achterwege als er kleine kinderen mee-eten.) Schep alles even om en roerbak het geheel tot de aardappels zacht zijn en de rest van de ingrediënten gaar is.

Verwarm de ovengrill voor op de op een na hoogste stand.

Breek de eieren boven een mengkom en klop de slagroom er met een garde of vork door. Schenk het eiermengsel gelijkmatig over het aardappel-uien- mengsel en bak de omelet 4 minuten, tot de zijkant loskomt van de pan als je er met een mes op drukt. Zet de pan onder de grill tot de bovenkant gaar is. Laat de eieren niet te gaar worden.

Neem de pan uit de oven, leg een groot bord of een schone houten snijplank op de bovenkant en keer de pan om zodat de omelet op het bord of de plank komt te liggen. Je kunt hem ook direct uit de pan serveren.

Garneer de omelet naar wens met wat fijngehakte koriander en geraspte kaas. Dat zou ik doen, althans. Een rigide foodstylist zou zich daar uiteraard niet aan wagen.

Matt Preston’s nieuwe boek Fast, fresh & unbelievably delicious is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!