Redactie
Redactie Inspiratie 10 aug 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: 5x proeven van Friuli Venezia Giulia

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

In het uiterste noordoostelijke hoekje van Italië ligt een culinair paradijs, nog onontdekt en vrij van massatoerisme. Welkom in Friuli Venezia Giulia, de Italiaanse regio die je geproefd moet hebben!

Specialiteiten, streekproducten, slow food; Friuli Venezia Giulia heeft er eindeloos veel van. Toch zijn er een paar toppers die echt karakteristiek zijn voor de streek. Probeer ze alle vijf:

1. De lekkerste ham ter wereld

De trots van de regio, de koning (il re) van de hammen: prosciutto di San Daniele. Deze rauwe ham, volgens sommigen de lekkerste ter wereld, is afkomstig van de dijen van het varken en wordt aan de lucht gedroogd. De ham is vernoemd naar het dorpje waar het vandaan komt: San Daniele del Friuli.

2. De ongekroonde koningin

Waar een koning is, moet een koningin (la regina) zijn. En hoewel ze veel minder bekendheid geniet onder foodies dan de prosciutto di San Daniele, heeft de gerookte forel uit San Daniele del Friuli net zo’n verfijnde, exquise smaak. De vis wordt rauw en in dunne plakjes gegeten, en is van zichzelf zo ontzettend lekker en rijk van smaak dat er geen toastje of stukje brood aan te pas hoeft te komen.

Forel-uit-San-Daniele

3. Mmm… Montasio!

Montasio is een heerlijke kaas uit de (gelijknamige) bergen van Friuli Venezia Giulia, die als belegen of oude kaas verkrijgbaar is. Bestel je in dit gebied een kaasplankje na het eten, dan kun je erop rekenen dat er wat stukjes belegen Montasio tussen zitten.

De oude Montasio, die minstens een jaar heeft gerijpt, wordt vooral vanwege de pittige smaak vooral als raspkaas gebruikt, een beetje vergelijkbaar met Parmezaanse kaas.

Montasio

4. Een cappuccino in Trieste

Nee, de koffie smaakt er niet wezenlijk anders dan in andere goede cafés in Italië, maar een cappuccino drinken in koffiehoofdstad Trieste kan in het rijtje eet- en drinkbelevenissen in Friuli Venezia Giulia niet ontbreken. De onverwacht hippe en gezellige stad Trieste is al eeuwen een ontmoetingsplaats van culturen en intellectuelen, en waar kunnen zulke uitwisselingen beter plaatsvinden dan in een stijlvol koffiehuis?

Trieste (tevens de thuisbasis van Illy) zit dan ook barstensvol historische en literaire cafés. Drink bijvoorbeeld een espresso aan de bar bij Caffè Pirona (waar James Joyce zijn Ulysses schreef), of strijk met een cappuccino neer op het terras van Caffè degli Specchi.

Trieste

5. Che frico!

In Friuli Venezia Giulia hebben ze zo hun eigen variant op pannenkoeken. Ze maken ze namelijk van kaas! Frico, wordt deze hartige specialiteit genoemd, een typisch gerecht uit de bergen dat al eeuwenlang op het weekmenu van de lokale herders en boeren staat. En het beste nieuws: frico maken is net zo gemakkelijk als een ei bakken.

Kies simpelweg de kaas die je lekker vindt (natuurlijk gebruiken ze in Friuli Montasio), rasp flink wat kaas, verhit een beetje olie in een pan en doe een dikke laag kaas in de pan. Een paar keer flippen en voilà: klaar is de frico. Laat even afkoelen, breek de frico in stukjes en open er een lekker flesje Italiaanse wijn bij.

Frico

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.