Redactie
Redactie Inspiratie 30 jan 2013
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt… pintxos in San Sebastián

Een tijdje geleden reisde Culy’s Monique af naar Noord-Spanje, om precies te zijn het plaatsje San Sebastián. Een droom die uitkwam: ze wilde er altijd al heen. Voor de zon, de mooie architectuur, maar bovenal: voor de gastronomie. Pintxos happen stond op het menu!

San Sebastián is een bijzondere badplaats in het Spaanse Baskenland. Deze regio heeft een eigen dialect, het Baskisch, en in die taal heet de plaats “Donostia”. De plaats staat bekend om zijn prachtige strand, de bijzondere architectuur, maar vooral: zijn keuken. Opvallend, maar niet te missen detail: dit is de stad met de meeste Michelinsterren per vierkante meter in de wereld.

Erg interessant natuurlijk, al die topzaken. Maar wij waren vooral benieuwd naar de kleine hapjes, in het Spaans pinchos genoemd (en “pintxos” in het Baskisch). Kleine tapas, veelal aan een stokje – vandaar de naam ‘pincho’ – die uitgestald worden op de bar van kleine restaurantjes. Geen fancy tafeltjes, stijve obers en hoge prijzen, maar juist relajado genieten van kleine bites in fijne Spaanse barretjes. Tijd om te gaan!

IMG_8304IMG_8318

Reis & verblijf

Met de auto is het zo’n 13 uur rijden naar San Sebastián. Vliegen kan uiteraard ook; helaas vertrekken er vanuit Nederland geen directe vluchten naar San Sebastián. Wij vlogen zelf met vliegmaatschappij Vueling op Barcelona, om vervolgens door te vliegen naar Bilbao, waarna het nog een uur rijden was naar San Sebastián. Je moet er wat voor over hebben. Duur is het vliegen overigens niet: met Vueling vlieg je van Amsterdam naar Bilbao al vanaf €66,60.

Eenmaal aangekomen werden we overvallen door de rust, de prachtige baai, het hagelwitte strand en de azuurblauwe zee; en da’s niet eens de Middellandse zee! Tip: we verbleven in NH Hotel Aranzazu, 10 minuutjes lopen van het strand. Een prettig, net en schoon zakelijk hotel.

Op naar de pintxos bar!

Hoewel het overdag heerlijk toeven is in het stadje, met prachtige terrasjes, een zacht zeebriesje en mooie winkels, keken we vooral uit naar de avond. Pintxos time! Natuurlijk hadden we al vaker tapas gegeten, zowel in Spanje als in eigen land, maar dit fenomeen was yet to discover. Het idee is simpel: in de oude stad van San Sebastián zijn tientallen restaurantjes, vaak niet veel groter dan een café, waar pintxos de boventoon voeren. De bar staat er vol mee, en je kunt zelfs nog losse lekkernijen bestellen bij de keuken. Maar in de praktijk vraag je om een bord por favor, en dan begint het grote kiezen.

IMG_8336IMG_8384IMG_8339IMG_8345IMG_8360

Michelin-waardige bites

Hoewel de pinxtos slechts ongeveer 2 tot 4 euro per stuk kosten, is de kwaliteit fenomenaal. Basken serveren je geen rommel; elk ingrediënt is hoogwaardig en over elk detail is nagedacht. Hier eet je de meest delicioso Ibérico ham, gegrilde paprika, foie gras, olijfolie en niet te vergeten het brood. Het brood is on-ge-loof-lijk.

Elk tentje heeft zo zijn eigen specialiteit; de een is wat meer traditioneel qua keuken, de ander experimenteert erop los. Maar wat overal hetzelfde is, is de hoge kwaliteit én de lage rekening. Ook wat betreft de drank gaat het gezegde ‘je eet ze arm, je drinkt ze rijk’ niet op. Een glas geweldige wijn (geen standaard huiswijntje, hier) kost hier gemiddeld € 1,50, hooguit € 2,-. Dit resulteerde na een avond veel eten én drinken (in wel 7 verschillende tentjes) in een opgetelde rekening van nog geen € 60,- voor twee personen dus. Geen grapje.

Een foto impressie:

IMG_4214IMG_4211IMG_4224IMG_4226IMG_8340IMG_8348IMG_8349IMG_8352IMG_8357IMG_8373

Extra tips voor San Sebastián:

– Leer een beetje Spaans. In de hostels en winkels spreken ze prima Engels, maar in de kleinere pintxos barretjes wordt vrijwel alleen Spaans gesproken (met een dik Baskisch accent). Leer een aantal vaste zinnetjes uit je hoofd, zoals “¿Cuál es su especialidad?” (Wat is uw specialiteit?) en “Me gustaría el pincho jamon, por favor” (Ik wil graag de pintxo met ham, alsjeblieft). En vergeet de propina (fooi) niet.

– Sta open voor nieuwe smaken. Als je graag Hollandse kroketjes eet, kom dan niet naar San Sebastián, want hier vullen ze zelf liever met Spaanse ham, garnalen of sterke kaas.

– Geen grote eter? Dan is San Sebastián perfect. Je kunt overal kleine bites nemen en hoeft nooit een halfvol bord terug te sturen.

– Wil je niet meteen teut over straat? Koop in het eerste barretje een flesje water; ze hebben ze overal voor ongeveer 1 euro. Geen probleem als je die in je tasje meeneemt.

IMG_8374IMG_8379IMG_8413

Absolute aanrader

We kunnen concluderen: San Sebastián is magisch. Voor iedereen, maar met name voor echte foodies met een goede appetite. Wacht niet, maar ga het zelf meemaken, y rápido een beetje. Het is een stad om van te houden, om met een volle ronde buik van terug te komen, vol geluk en inspiratie. Gaat dat zien (en proeven).

Onze favoriete hotspots in San Sebastián (opslaan & meenemen!)

Vinoteca Bernardina, Calle de Vitoria-Gasteiz 6
Perfect voor lunch en diner, pintxos maar ook een vaste kaart. Hier kun je staand eten maar ook rustig een avond zitten. Absolute aanrader!

Gandarias Taberna, De Agosto 31
Echt een ouderwetse, traditionele pintxos bar. Geweldige wijnen voor weinig. Aanrader: de Tosta Jamon (prachtige Spaanse ham op stokbrood)

Atari Gastroteka, Mayor Kalea 18
Een van de hippere bars, vlak naast de prachtige kerk. Zowel grote gerechtjes a la carte als pintxos van de bar te bestlellen. Aanrader: de pulpo (octopus in pittige saus)

Astelena Taberna, Calle de Euskal Herria 3
Een culinair wondertje in een aftands barretje. Als je er van houdt: hier serveren ze beste pintxos met foie gras; op een stokbroodje mét Spaanse ham en een appelstroopje. Goede biertjes!

IMG_4165IMG_4166IMG_8408IMG_8386

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.