Alles over duurzame vis: zo kies je het juiste visje
Overal ter wereld houden mensen van vis. Maar dreigen we dit heerlijke product niet te verliezen door overbevissing? Duurzame visserij is de oplossing, maar hoe draag je hieraan bij? En hoe weet je of de vis die je op je bord hebt wel ‘goede vis’ is en dus duurzaam gevangen?
De visserij is één van de oudste beroepen ter wereld, maar de moderne vistechnieken en enorme vraag leiden tot overbevissing. Als we nog vis willen blijven eten, moeten we dus zorgen voor duurzame visserij. Dat betekent dat er wel gevist wordt, maar met mate, zodat populaties op peil blijven en er in de toekomst nog steeds gevist kan worden. We willen niet dat vissen met uitsterven bedreigd worden, zoals bijvoorbeeld bij blauwvintonijn lijkt te gebeuren.
De vissers die duurzame visserij bedrijven moeten zich houden aan bepaalde regels. De visserij mag namelijk niet leiden tot het uitsterven van de vissen, de natuur mag niet worden beschadigd en de vissers moeten zich te allen tijden verantwoorden. Overbevissing is verboden en als er in een bepaald gebied teveel vissers zijn, is de kans aanwezig dat een groep vissers weg moet.
Er zijn tientallen manieren om vissen te vangen; helaas zijn deze lang niet allemaal even duurzaam. Bij sommige methodes wordt er bijvoorbeeld gewerkt met sleepnetten, die vis vangen door de netten over de bodem te slepen. Dit leidt echter tot veel bijvangst en andere dieren die verstrikt raken in de netten. Vissen met bijvoorbeeld een handlijn, hengel, hark, korf of met de hand is een stuk duurzamer, maar ook arbeidsintensiever. Daarom kun je een duurzaam gevangen visje ook niet voor een paar euro kopen; en dat is maar goed ook.
Welke vis kun je wel en niet eten?
Niet alleen voor de vis zelf, maar ook voor de smaak is het belangrijk dat er duurzaam gevist wordt. Vissen die in gebieden waar milieuverontreiniging plaatsvindt leven, kunnen allerlei schadelijke stoffen naar binnen krijgen. Vooral roofvissen zoals zwaardvis en snoekbaars, maar ook paling, lopen het gevaar om slechte stoffen binnen te krijgen. Daarom is het beter om deze vissen niet (al te vaak) te eten.
Maar welke vis kun je nu wél eten? Daar is de VISwijzer voor, die je kunt raadplegen via een app en de website. We hebben hem ook hieronder toegevoegd. Zo lees je bijvoorbeeld dat haring uit het noordoosten van de Atlantische Oceaan, schol, tong en koolvis uit de Noordzee en zalm uit Alaska prima te eten is. Deze zijn duurzaam gevangen en bevatten geen schadelijke stoffen. Bekijk voor de hele lijst de VISwijzer, dit zijn slechts een aantal voorbeelden.
In de supermarkt
Bij de visboer kun je vragen hoe de vis gevangen is, maar hoe zit dat in de supermarkt?
Veel supermarkten hanteren een systeem om aan te geven hoe duurzaam de vis gevangen is. Bij Albert Heijn gebeurt dat bijvoorbeeld met een speciaal stickertje; van vier blauwe visjes (de beste keuze), tot één enkel rood visje, die aangeeft dat de vis niet duurzaam is gevangen. Een zelfde soort systeem als de VISwijzer, dus.
Supermarkten kiezen bijna altijd voor vis met het MSC-keurmerk (een internationaal keurmerk voor duurzaam gevangen vis) en dit staat dan ook op de verpakking aangegeven. Ook andere organisaties, zoals Stichting De Noordzee, beoordelen het visassortiment van supermarkten op duurzaamheidskenmerken.
De VISwijzer: