Redactie
Redactie Diner 27 jun 2013
Leestijd: 1 minuut

Aziatisch koken: zelf pittige Thaise Sriracha-saus maken

Culy-lezer Rik, expert op het gebied van de Aziatische keuken en blogger van Puur Eten, maakt regelmatig een bijzonder Aziatisch recept voor ons. Dit keer Sriracha: een behoorlijke pittige, fris-zure Thaise chilisaus gemaakt van simpele ingrediënten zoals verse chilipepers, knoflook, azijn, suiker en zout. Fijn detail: het is helemaal niet moeilijk om zelf te maken!

Snijd de knoflook en pepertjes grof en doe ze in een glazen pot of schaal. Tip: draag handschoentjes en wrijf niet in je ogen! Voeg het zout en de de azijn toe. Roer goed door en laat een nachtje in de koelkast staan (dit zorgt ervoor dat de pittigheid van de pepertjes wat subtieler wordt).

Doe de volgende dag alles in een pannetje en zet op hoog vuur. Voeg de palmsuiker toe. Roer goed door. Breng tot koken en laat het mengsel vervolgens zo’n vijf minuten sudderen op laag vuur. Roer een paar keer door en laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe azijn, peper en knoflook in een blender en mix ongeveer vijf minuten tot er een mooie puree ontstaat. Haal de puree door een fijne zeef en druk zo veel mogelijk saus erdoor met de bolle kant van een lepel.

Tadaa: je zelfgemaakte Sriracha is een feit! Giet de saus in een glazen potje of een flesje dat goed af te sluiten is. Bewaar in de koelkast.

Let op: zelfgemaakte Sriracha is scherper dan de kant-en-klare versie! Wil je hem wat minder pittig hebben? Gebruik dan voor een groot deel Spaanse pepertjes en laat de Madame Jeanette peper achterwege.

Bron: jeffreyww

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.