Redactie
Redactie België 3 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

De mooiste kerstmarkten van Europa (en dit moet je er hebben geproefd)

In de decembermaand gaan veel foodies er graag een dagje en nachtje tussenuit. Om een kerstmarkt te bezoeken, door verlichte winkelstraten te slenteren en in de decembersfeer te komen. Op onderstaande kerstmarkten zouden wij wel een glühwijntje willen drinken!

Boedapest, Hongarije
Hét moment om traditioneel Hongaars eten te proeven is tijdens de kerstmarkt op Vörösmarty tér: een plein in het centrum van Boedapest. Je kan er verschillende warme drankjes krijgen, zoals warme chocoladepunch en spicy appelsap. Of probeer één van de traditionele Hongaarse baksels zoals lángos of schoorsteencake.

Geen zin om alle kraampjes langs te gaan? Ga dan een warme chocolademelk drinken bij Café Gerbeaud. Bij het raam heb je een prachtig uitzicht over het plein.


Praag, Tsjechië
De beste kerstmarkten van Praag vind je aan het Wenceslausplein en het Staroměstské náměstí (Oudestadsplein). En tegen het decor van het oud historisch centrum van Praag krijgt de kerstmarkt nog meer sfeer.Je eet er naast bloedworst en peperkoek ook echt Tsjechische vissoep (rybí polévka). En probeer ook trdelnìk: een cake gemaakt van koekjesdeeg, kaneel en suiker.
Straatsburg, Frankrijk
De oudste kerstmarkt van Frankrijk vind je in Straatsburg: de Christkindelsmärik bij Place Broglie. Maar ga ook kijken bij Place Kleber: daar staat een gigantische kerstboom die je niet mag missen.

Naast glühwein hebben ze in Straatsburg ook een spicy sinaasappelsap die het proberen waard is. En trakteer jezelf op bredele: typisch lokale koekjes die vooral met kerst worden gegeten. En natuurlijk… flammkuchen!

Neurenberg, Duitsland
Duitsland staat bekend om zijn kerstmarkten, maar de Christkindlesmarkt van Neurenberg (in het Duits Nürnberg) really has it all: sprankelende lichtjes, een ijsbaan, heerlijke glühwein en de beste bratwurst. Maar probeer ook de broodjes zuurkool met mosterd. De markt bestaat al meer dan 400 jaar!

Bron: Flickr

Berlijn, Duitsland
In Berlijn worden meerdere kerstmarkten georganiseerd maar de mooiste en de meest populaire is toch wel Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt. Hier kan je winkelen voor handgemaakte artikelen zoals kaarsen en glas, maar ook heerlijke hapjes proeven.

Zo hebben ze een speciale witte chocolademelk, gefrituurde appeltjes en bijzondere kazen. Je betaalt €1,- entree en kan vervolgens bij verschillende tentjes (vaak gratis) proeven.

Brussel, België
Bij Plaisirs d’Hiver (“winterpret”) in Brussel kunnen alle culy’s hun hart ophalen. De kerstmarkt staat namelijk bekend om al het lekkers dat ze aanbieden.

Je vindt er de lekkerste zoete traktaties zoals Belgische chocolade, uiteraard Brusselse wafels en oliebollen. Maar er zijn ook stalletjes met hartige happen waar je mosselen met friet bestelt met een trappistenbiertje.

Bron: Flickr

Kopenhagen, Denemarken
Tivoli Gardens is een eeuwenoud attractiepark in Kopenhagen dat tijdens de decemberperiode wordt omgetoverd tot een heus winter wonderland. Het park staat dan vol kerstbomen en lichtjes en er heerst een idyllische en traditionele sfeer. Wij vonden dit echt een beleving!

Proef er klejner: een zoete lekkernij, die overal in Denemarken met kerst wordt gegeten. En drink er het Deense donkere biertje juleøl bij.


Valkenburg, Nederland
Ook in Nederland hebben we een fijne kerstmarkt en wel in de gangenstelsels van de Fluweelgrot in Valkenburg. De kilometerslange gangen vullen zich ieder jaar met stalletjes, lichtjes en muziek.

De oer-Hollandse poffertjes zijn hier het allerlekkerst!

Wenen, Oostenrijk
Vanaf eind november tot aan kerst vullen verschillende pleinen in Wenen zich met de mooiste kerstmarkten. Sip van een lekker warme weihnachtspunsch gemaakt van thee, rode wijn, rum, specerijen en vruchtensappen. En probeer de kerstkoekjes in de vorm van een halve maan, vanillekipferl genoemd. En vergeet de maroni (gepofte kastanjes) niet!

Leuk om mee te nemen zijn de Mozartkugeln: traditionele bonbons met een pistache-marsepijnvulling.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.