Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 29 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Culy’s weekmenu: 7 x out of the box maaltijdsalades

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week laten we je zien dat een salade alles kan zijn wat je ervan verlangt. We geven je zeven maaltijdsalades die je ‘s avonds wél wil eten, en waar nauwelijks een blaadje sla aan te pas komt.

Geen fan van groene blaadjes? Ga voor granen en geroosterde groenten! Liever geen granen? Rol je salade in een wrap, of nog beter: maak een noedelsalade. Dressings saai? Wacht maar tot je onze groene tahin hebt geprobeerd, daarna wil je je blaadjes nooit meer in iets anders husselen.

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Maandag

Je kunt met deze maaltijdsalade met nectarines ook heel goed een beetje freestylen. Kun je bijvoorbeeld geen radicchio vinden? De ietwat bittere blaadjes van rucola doen het ook heel goed, en witlof idem dito. In plaats van jalapeño kun je rode chilipeper gebruiken. En zijn de nectarines nog niet in het seizoen? Dan neem je toch lekker mango of partjes sinaasappel. Zolang je de zon maar op je bord terugziet, dan zit je goed. Nog een laatste tip: radicchio is ook heerlijk op de grill, want een salade mag best een beetje warm zijn.

Maaltijdsalade met nectarines en burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> naar recept: Culy Homemade: simpele maaltijdsalade met nectarines, Burrata en munt

Dinsdag

Is poké een salade? Nee, maar ook ja, want het heeft een dressing, rauwe groenten, en blaadjes zeewier: is dat niet gewoon de sla van de zee? Juist, ja! Deze poké bowl is een goed instapmodel voor wie (vaker) vegan wil eten. Wij doen je hier voor hoe je zo’n kom vult met allerlei lekkers: limoenrijst, sticky tofu, ananas, radijs en edamame leveren namelijk een heerlijke combinatie op. Die toppen we af met spicy mayo en een fijne specerijenblend met zeewier en sesam. Lekker!

Vegan poke bowl met watermeloen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> naar recept: Vegan poké bowl met sticky tofu, limoenrijst, edamame en spicy mayo

Woensdag

Gooi een handje pittige rucola, aangemaakt met citroen en olijfolie, over dit bordje met witte asperges en je hebt een waanzinnige maaltijdsalade. Zo at je asperges nog niet eerder!

Witte asperges met vegan aspergesaus

> naar recept: Culy Homemade: witte asperges uit de oven met citroen-tahini, couscous en falafel (vegan)

Donderdag

Helemaal fijn, deze Libanese maaltijdsalade staat relatief snel op tafel. Serveer ‘m in een grote schaal en geef de frisse yoghurtdip er in een apart bakje bij. En wees niet te zuinig met die sumak: die maakt dit gerecht verslavend lekker.

Zo’n Libanese salade met stukjes geroosterd brood wordt ook wel fattoush genoemd. Zie het als de Libanese variant van panzanella. Traditioneel wordt het platbrood gefrituurd (doen!) of gegrild en gehusseld met een aantal basiselementen die er standaard in terugkomen zoals romaine sla, baby komkommer, tomaat en een dressing met granaatappel en sumak (die lekkere zure besjes vermalen tot poeder). Sla deze salade niet over!

Libanese maaltijdsalade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> naar recept: Libanese maaltijdsalade met sumak en gegrilde kip

Vrijdag

Ceci ne pas une wrap! Zet de Culy-bril op en je ziet geen wrap, maar een rucolasalade met geroosterde kerrie-bloemkool, kikkererwten en een tahindressing (want tel die ingrediënten bij elkaar op en je hebt hummus) waar het brood handig omheen gewikkeld zit. Perfect als je wil genieten van een to-go maaltijdsalade.

Gezonde wraps met bloemkool en hummus

> naar recept: Culy Homemade: gezonde wraps met kerrie-bloemkool, hummus en rucola

Zaterdag

Fris, knapperig, sappig: deze Vietnamese noedelsalade met gehakt heeft het allemaal. Laat je niet afschrikken door de lengte van de ingrediëntenlijst: dit gerecht is snel klaar en niet moeilijk om te maken. Je kunt spelen met de verschillende groenten en het gehakt vervangen door een vega variant, maar het enige wat je er écht in moet stoppen, is de dressing. Dat is namelijk de culinaire lijm die alles samenbindt. Nuoc cham heet deze saus in het Vietnamees. Erg lekker bij summer rolls en imperial rolls, maar ook in een salade. Waarvan akte!

Vietnamese noedelsalade met gehakt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> naar recept: Culy Homemade: frisse Vietnamese noedelsalade met gehakt

Zondag

Pastasalade heeft inmiddels een flinke smet opgelopen door menig gortdroge uitvoering op een willekeurige Nederlandse picknickverjaardag. Vanja van der Leeden: “Deze versie maakt korte metten met dergelijke traumatische pastasalade-ervaringen. Mede door de verhouding groenten versus pasta van 2:1 én een gulle hoeveelheid pesto voor smering.” Je snapt: we zijn om.

Pastasalade Vanja
Fotografie: Remko Kraaijeveld

> naar recept: Pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli van Vanja van der Leeden

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.