Redactie
Redactie Inspiratie 12 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… NOPI in Londen van Yotam Ottolenghi

Sinds zijn kookboek Plenty is Yotam Ottolenghi populairder dan ooit. Maar wat veel mensen niet weten is dat hij al ruim tien jaar meerdere restaurants in Londen heeft. Culy bracht onlangs een bezoekje aan NOPI, waar kort geleden het gelijknamige kookboek van is uitgebracht.

In 2002 werd de eerste zaak geopend in Notting Hill in samenwerking met Noam Bar en Sami Tamimi (bekend van het boek Jeruzalem). Het doel was om het beste kant-en-klare eten in Londen te verkopen, zowel zoete als hartige gerechten. Later openden nog drie andere Ottolenghi-restauarants.

In 2011 werd een nieuw concept geopend: NOPI. Hier kom je om uitgebreid te ontbijten, brunchen, lunchen of dineren, en staat de in Maleisië geboren Ramael Scully als chefkok in de keuken. Hierdoor worden de bekende Midden-Oosterse invloeden van Ottolenghi gecombineerd met de Aziatische achtergrond van Scully.

Tijdens een bezoek aan Londen konden we de verleiding niet weerstaan en dus boekten we een tafeltje. Het restaurant is niet al te groot, dus we raden je aan om van tevoren te reserveren. Hierbij kun je kiezen uit een tafel beneden of boven, waar beneden staat voor de chef’s table met uitzicht op de open keuken. Wat ons betreft iets minder gezellig, maar wel een stuk spectaculairder.

NOPI

Bij binnenkomst valt gelijk op dat het er erg licht is: witte tafellakens, lichte houtsoorten en gouden accenten sieren het restaurant. Zelfs de servetten zijn voorzien van een prachtige gouden ring, wat tevens het logo is.

Op de (lunch)kaart vind je verschillende gerechten, waarvan een opvallend groot aantal bestaat uit vega opties. Prijzen variëren van gemiddeld £10-12,- voor een voorafje en £22,- voor een hoofdgerecht, wat voor Londense begrippen gebruikelijk is.

NOPI; boven en beneden

Van zwarte knoflook tot gerookt bier

We zijn met z’n drieën en besluiten drie voorgerechtjes te delen, met daarbij twee bijgerechten. Allereerst de aubergine, want als je bij Ottolenghi eet moét je zijn lievelings groente natuurlijk proberen. Leuk weetje: zelfs het WiFi-wachtwoord is ‘aubergine’.

Bij NOPI wordt de aubergine geroosterd geserveerd met zwarte knoflook, crunchy gebakken tuinbonen, basilicum en yoghurt (£8,90). Met name de knoflook zorgt voor een bijzondere smaakbeleving: het is zo intens dat het bijna smaakt naar drop!

Aubergine met zwarte knoflook, tuinbonen, basilicum en yoghurt

Ook gaan we voor de dubbel-gegaarde piepkuiken met mirte-citroenzout en chilisaus (£10,90), en de beef short rib met een crème van gerookt bier en mierikswortel (£13,90). Erbij kunnen we de truffel-polentafriet met Parmezaan en aïoli (£6,20) niet weerstaan, evenals de gegrilde snijbiet met broccoli en yuzu (£6,20).

Vooral de short rib en polentafriet zijn waanzinnig, maar ook de kip en aubergine zijn zo lekker dat we ze thuis willen namaken. Het enige wat een beetje tegenvalt is de snijbiet, die is prima van smaak, maar verder aan de saaie kant. Hoewel we geen hoofdgerecht hebben besteld zitten we precies goed vol.

Piepkuiken met mirte-citroenzout en chilisaus
Beef short rib met cème van gerookt bier en mierikswortel
Truffel-polentafriet met Parmezaan en aïoli

Conclusie

NOPI is een centraal gelegen prachtplek (op een steenworp afstand van Piccadilly Circus) en wat ons betreft een must om te bezoeken als je in Londen bent. Living legend Ottolenghi is namelijk net zo goed als we hadden verwacht en ook de bediening is alleraardigst.

Fijn is dat we binnenkomst meteen een fles water krijgen (plat of bruis), die de rest van de middag kosteloos wordt bijgevuld. En de gerechten zijn zelfs zo lekker dat we ze het liefst diezelfde dag nog thuis namaken.

Lieve mensen, boek een tafel en gaat dat proeven. Het is de trip meer dan waard!

NOPI
21-22 Warwick Street, Londen

Nopi Londen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.