Redactie
Redactie Inspiratie 12 jul 2014
Leestijd: 1 minuut

Een goddelijke delicatesse: zwarte knoflook

Een ware delicatesse: zwarte, ofwel gefermenteerde knoflook. De smaak lijkt totaal niet meer op normale rauwe knoflook, maar is diep en zoetig, en de textuur zeer smeuïg. maar wat is zwarte knoflook eigenlijk?

Het is niet een andere knoflooksoort, zoals je misschien denkt. Het is gewoon een normale bol witte knoflook die bewerkt is. De bollen worden ruim een maand gefermenteerd, onder een temperatuur van ongeveer 80 graden, vaak in een dehydrator. Er wordt niks aan toegevoegd, de stoffen die in knoflook zitten doen het werk zelf.

Eenmaal klaar, lijkt de structuur van de knoflook op die van een dropje en de geur op die van heftige bouillon. De smaak is lichtzoet, met uiteraard ook nog de smaak van knoflook. Heerlijk.

Je kunt gefermenteerde knoflook gewoon net als normale knoflook gebruiken: door sauzen, pasta’s of in een marinade. Maar je kunt een teentje uit deze bol ook gewoon zo opeten, of op een sandwich uitsmeren. Een gefermenteerde bol knoflook is in een afgesloten potje wel een paar maanden houdbaar.

Waar te koop?

Zwarte knoflook is helaas niet verkrijgbaar bij de supermarkt, maar wel bij toko’s en veel delicatessenwinkels, klik hier voor een lijstje. Online kun je bij DirectlyFrom een potje gepelde teentjes kopen voor € 8,45 (wij zijn fan!) e via Daily Delis Shop kun je een bol bestellen voor €3,95.

Bron: Flickr
Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.