Redactie
Redactie Dineren 11 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Brasserie Maximiliaan in Hotel Die Port van Cleve

Al jaren huist Hotel Die Port van Cleve in een statig pand aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal, vlak naast het Magna Plaza. Hier vind je niet alleen prachtige kamers, maar ook bar De Blauwe Parade en brasserie Maximiliaan. Deze maand vieren ze hun 145-jarig bestaan met een smakelijk surf & turf menu. 

Van Heineken-brouwerij tot hotel

Die Port van Cleve kent een rijke geschiedenis. Ruim 200 jaar geleden werd het pand in gebruik genomen als bierbrouwerij en groeide uit tot de grootste van Nederland.

In 1864 besloot de toen nog jonge Gerard Adriaan Heineken (inderdaad, familie van) dat hij bier wilde gaan brouwen zonder enige vorm van ervaring. Hij bracht een bod uit en ruim tachtigduizend gulden verder was hij de gelukkige eigenaar van de brouwerij.

Een jaar later moest de wal worden gedempt, waardoor hij de brouwerij moest verhuizen naar een andere plek. Hij besloot uit te wijken naar een toen nog moerasgebied aan de grenzen van de stad wat vandaag de dag bekend staat als de Stadhouderskade.

Een paar jaar later werd er, toen de wal eenmaal was gedempt, een nieuwe brouwerij gevestigd: Die Port van Cleve. Het werd een bekende plek in de stad waar veel handelaren en kunstenaars kwamen voor zaken, waardoor het werd uitgebreid met een restaurant en uiteindelijk nog een hotel.

Inmiddels vind je er dus een hotel, brasserie Maximiliaan én bar De Blauwe Parade. Hier vind je de grootste Delfts Blauw tegelfresco ter wereld met prachtige authentieke prenten uit 1887. Je ziet het niet zo snel van buitenaf, maar eenmaal binnen waan je je in de tijd van toen.

Surf & turf

Niet alleen het gebouw, ook het restaurant van Die Port van Cleve bestaat dus al geruime tijd. Sinds de allereerste dag serveren ze er biefstuk, die ze vanaf het begin besloten te nummeren.

Ter ere van het jubileum serveert brasserie Maximiliaan deze maand een menu waarin surf & turf (kreeft en biefstuk) centraal staat.

We beginnen met Fines de Claire oesters vooraf (van de gewone kaart), geserveerd met een simpele rode-wijnazijn vinaigrette. De oesters hebben we zelden zo goed gegeten: vol, romig en ook de vinaigrette is perfect op smaak.

Dan verschijnt de surf & turf met luiewijven friet, huisgemaakte citroenmayo en een simpele salade. De biefstuk (nummer 5.803.880!) is mooi gegaard, maar iets aan de stevige kant. De staart van de kreeft is weer iets te ver, terwijl het vlees uit de schaar perfect is. De citroenmayo is een frisse tegenhanger en past goed bij zowel de friet als de kreeft, al missen we wel een partje citroen.

De combo wordt geserveerd op een plank, wat er heel leuk uit ziet, maar niet al te handig eet. Ook de schaar van de kreeft is niet voldoende gekraakt, waardoor het vocht er aan alle kanten uit schiet. En doordat het vlees waarschijnlijk niet voldoende heeft gerust sijpelt ook daar een flinke hoeveelheid vocht uit. Jammer!

Om de avond af te ronden bestellen we een portie carrot cake (lekker met een luchtige vanillesaus) en het dessert uit het jubileummenu: een chocoladekasteeltje gevuld met frambozenbavarois en chocolademousse, gemaakt door Holtkamp. Tja, daar kan nu eenmaal niets mee fout gaan.

Wat vinden we ervan?

Het pand is prachtig, maar helaas zie je bijna niets van de rijke historie terug in de brasserie. Dat is niet erg, maar wel jammer omdat het gebouw zulke mooie verhalen huist.

De gerechten zijn verder dik in orde, maar ze mogen wat ons betreft wel iets beter nadenken over de presentatie. Ook mag van ons de kreeft echt iets korter in de pan en scoren ze al snel een punt extra door het mooie stukje biefstuk een paar minuten te laten rusten, voordat hij wordt gesneden.

Wat ons betreft is Maximiliaan een prima plek voor een diner, mits je van tevoren een bezoekje brengt aan De Blauwe Parade en onder het genot van een biertje geniet van de rijke historie.

Hotel Die Port van Cleve/Brasserie Maximiliaan
Nieuwezijds Voorburgwal 176-180

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.