Redactie
Redactie Inspiratie 9 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Culy sprak Yotam Ottolenghi in Londen over zijn nieuwe kookboek

Begin deze week vloog Culy naar Londen ter ere van de lancering van het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi. Hier spraken we hem en zijn zakenpartner Ramael Scully over het nieuwe boek, hun favoriete recepten en meer. 

Azië meets het Midden-Oosten

Het nieuwe boek is een verzameling van (een deel van) de gerechten die door de jaren heen zijn geserveerd bij zijn gelijknamige restaurant NOPI.

Yotam schreef het boek samen met Ramael Scully, chefkok bij NOPI, en de rode draad is een mix van Aziatische en Midden-Oosterse ingrediënten en kooktechnieken, met de bekende voorliefde voor groenten.

Yotam Ottolenghi met Culy’s Liselotte

Recepten voor iedereen

Anders dan in Plenty vind je hier wel gerechten met vlees en vis, en is ervoor gekozen om minder te werken met ellenlange boodschappenlijstjes met ingrediënten die niet voor iedereen verkrijgbaar zijn. Uiteraard zul je bijvoorbeeld sommige specerijen niet in elke buurtsuper vinden, maar er is wel zo over nagedacht dat het voor (bijna) iedereen te doen is.

Ook vind je achterin een lijst met de meest gebruikte producten en een uitleg, zodat je meer leert over wat ze kunnen doen met een gerecht en hoe je ze ook op andere momenten kan toepassen.

Tot slot zijn de recepten opgedeeld in categorieën (voorgerechten, salades, vlees, brunch, toetjes, cocktails) en maakten ze verschillende menusuggesties, zodat je écht alleen nog maar je schort hoeft aan te trekken en een pan op het vuur te zetten.

Nopi het kookboek

Ramael Scully

Voor bij wie de naam Ramael Scully geen belletje doet rinkelen: de in Maleisië geboren Ramael verhuisde op achtjarige leeftijd met zijn familie naar Sydney, Australië. Hier volgde hij een koksopleiding en niet veel later verhuisde hij naar Londen om aan de slag te gaan bij Ottolenghi Upper Street.

Hoewel de twee elkaar al langer kenden, groeide hun band in Londen meer en meer, en werd hij uiteindelijk gevraagd om chefkok te worden bij het toen net geopende NOPI. Hier combineert hij zijn Aziatische achtergrond en goed getrainde smaakpapillen met de Midden-Oosterse invloeden van Ottolenghi.

Ruim vier jaar later is NOPI een bekende in de restaurantwereld van Londen en moet je ruim van tevoren reserveren om een tafeltje te kunnen bemachtigen. Tweeënhalf jaar geleden besloten Yotam en Scully de gerechten te vertalen naar een prachtig nieuw kookboek en eindelijk kunnen we het bewonderen.

Ramaell Scully & Yotam Ottolenghi

Een voorproefje

Ter ere van de boeklancering mocht Culy aanwezig zijn bij een feestelijk ontbijt waar ook Yotam en Scully waren om vragen aan te stellen. Hier konden we een drietal gerechten proeven uit het boek, te beginnen met zwarte rijst met kokosmelk, mango en banaan. Erbij wordt dadelsiroop geserveerd, waardoor het een heerlijk romig en zoet begin van de dag is.

Zwarte rijst met kokosmelk, mango en banaan
Dadelsiroop

Ook werden er goddelijke zoete-aardappelpannenkoekjes met dadelsiroop en yoghurt geserveerd. Heerlijk zacht van binnen met een knapperig buitenkantje en een flinke lepel volle yoghurt. Wat ons betreft de nieuwe American pancake die iedereen eens zou moeten maken.

zoete-aardappelpannenkoekjes met dadelsiroop en yoghurt

Tot slot werd er afgesloten met een hartig gerecht, namelijk courgette fritters met manouri-kaas en kardemomyoghurt. De kaas is vrij hartig en zout, bijna net als feta, waardoor het geheel fris en bevredigend is. Geloof ons: dit wil je maken!

courgette fritters met manouri-kaas en kardemomyoghurt

Culy spreekt Yotam & Ramael

Na het ontbijt was er de tijd voor een kort interview en spraken we zowel Ramael als Yotam.

Yotam: “Voor het samenstellen van dit boek hebben we geprobeerd om de recepten zo te schrijven dat iedereen ze kan maken. Zo hebben we bij moeilijkere ingrediënten mogelijke vervangers geplaatst, staat achterin een lijst met de meest gebruikte producten en is de moeilijkheidsgraad een stuk naar beneden gehaald.”

Op de vraag wat zijn favoriete gerecht uit het boek is, moet hij even nadenken. Dan bladert hij naar een recept dat op het eerste gezicht lijkt op een simpel schaaltje hummus met een gebakken ei. Het blijkt echter knolselderijpuree met gekruide bloemkool. “Dit gerecht is simpel, niet moeilijk om te maken, maar ongelooflijk lekker. Een must voor als je mensen over de vloer hebt!”

Yotam’s favoriete gerecht uit het boek: knolselderijpuree met gekruide bloemkool en een gebakken eitje.

Hoewel Ottolenghi inmiddels bijna wereldberoemd is, kent bij lange na niet iedereen de grote vriendelijke Ramael. Wat hij daarvan vindt? “Doordat ik al zo lang met Yotam samenwerk, als mijn baas en mentor, voelt dat helemaal niet zo. Ja, hij is bekender, maar dat maakt voor mij niet uit. Sterker nog: ik weet niet of ik dat zou willen.”

In tegenstelling tot Yotam geeft Scully direct antwoord als we vragen naar zijn favoriet: “De chicken pastilla. Dit is zo’n mooi gerecht waarbij de opbouw van smaken (chocolade, kip, spinazie) en verschillende texturen (zacht van binnen en knapperig buiten) alles betekenend zijn. Ik weet nog toen ik het voor de allereerste keer proefde…”

Voor we het weten begint de enthousiaste Scully aan een prachtig, inspirerend, maar vooral dromerig verhaal over zijn eerste pastilla-ervaring. Zelf kunnen we alleen nog maar denken aan het moment dat we in onze eigen keuken kunnen duiken en zelf aan de slag kunnen gaan met het nieuwe boek…

NOPI, het kookboek ligt vanaf vandaag in de (digitale) boekwinkel voor €34,95. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.