Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

De koude (!) fried chicken van Momofuku Ko is een hit

De fried chicken van restaurant Momofuku Ko in New York wordt koud uitgeserveerd. Je zou denken dat de chef een foutje heeft gemaakt. Niets is minder waar: het is een bewuste keuze van de chef. En het is nu al een hit.

Restaurant Momofuku Ko in New York staat bekend als het meest luxueuze restaurant binnen de keten van Momofuku-restaurants en heeft twee Michelinsterren. Het is prijzig om er te eten: een menu kost per persoon ongeveer € 210,- euro. Gelukkig heeft het restaurant sinds kort ook een bar menu waarbij je à la carte kunt bestellen. Halleluja!

koude fried chicken van Momofuku Ko
Bron: Momofuku Ko

Koude pizza

Het barmenu verandert dagelijks, maar de koude fried chicken (à € 5,80 euro) van Momofuku Ko is voorlopig nog even een blijvertje. Hij staat op de menukaart aangeduid met de poëtische naam fried chicken (not hot). Dus het is wel duidelijk dat het een bewuste keuze is om deze gefrituurde kip koud te serveren. Maar waarom in hemelsnaam?

Het is een gevalletje koude pizza. Er zijn bepaalde soorten voedsel die eigenlijk warm geserveerd worden, maar die sommigen van ons net zo lief – of zelfs veel liever – koud eten. Waarvan koude pizza het bekendste voorbeeld is.

Voor fried chicken geldt hetzelfde, volgens Momofuku-chef Sean Gray. Hij zegt zelfs dat hitte en warmte smaak kan remmen. Bovendien hoef je niet te wachten voor je je tanden erin zet.

Yuzu, mirin en tabasco

Inboeten aan smaak doet dit kippetje dan ook absoluut niet. En ook niet aan knapperigheid, hoewel je dat misschien zou verwachten. Dat heeft er wellicht mee te maken dat de fried chicken van Momofuku Ko maar liefst vier (!) keer wordt gefrituurd. Dat gaat in tussenpozen van twee minuten, waarbij de kip telkens opnieuw door het beslag wordt gehaald.

Dat beslag bestaat uit bloem, maizena, wodka en bier. Als de kip eenmaal gaar is, wordt ‘ie bestreken met yuzu, mirin en tabasco.

Wil je de koude fried chicken van Momofuku Ko echt een keertje proeven? Voor het barmenu kun je niet reserveren. Walk-ins only.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.