Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

4 x heerlijke tips voor een culinaire staycation

Lekker weg in eigen land? Met de nadruk op ‘lekker’? Maak je daar maar geen zorgen over. Van een luxe overnachting in eigen stad tot aan een smakelijk festival: wij zetten je opties op een rijtje.

Blijf je deze zomer in Nederland oftewel: kies je bewust voor een staycation? Maak er een feestje van.

> Ook altijd goed: De lekkerste terrassen van Nederland om dit weekend naartoe te gaan

1. Hotelnacht de Staycation editie

Hotelnacht ken je als dat jaarlijkse initiatief in Amsterdam en Rotterdam waarbij stedelingen in eigen stad kunnen overnachten in een tophotel. Die hotels hebben voor één nacht een aantrekkelijk tarief. Daarnaast verandert de stad in een walhalla vol feestjes, waarna je zó je comfortabele hotelbed in kunt rollen.

Dit jaar organiseert Hotelnacht de Summer Staycation editie: in juli en augustus kun je een kamer boeken in de meest bijzondere hotels van Amsterdam. Bijvoorbeeld bij Pillows, Hotel Jakarta en Rosalia’s. Ga lekker eten bij Camping at Olof’s of schuif aan bij Senses voor een chef’s lunch en trek je ‘s avonds terug in je hotelkamer. De hoop is dat we de horeca zo een boost kunnen geven en dat je het ultieme vakantiegevoel ervaart in eigen stad. Kijk voor meer info op www.hotelnacht.nl.

Bbq-restaurant Chris Naylor
Bron: George Maas

2. Terrasfestival in de HEMtuin

Het HEM in Zaandam is een van de tofste plekken in Nederland die we het afgelopen jaar hebben ontdekt. Deze oude kogelfabriek die vanaf Amsterdam Centraal met de pont te bereiken is, is een creatieve broedplaats.

Voor de zomer wordt de HEMtuin omgetoverd tot het grootste terras van Nederland. Er zijn dinner shows door Boom Chicago en Wicked Jazz Sounds, lichtshows én er is het grootste anderhalvemeterterras van Nederland. Een terrasfestival, noemen ze het zelf ook wel. HEMtuin is de hele zomer open op vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 23:00 uur en toegankelijk voor iedereen.

HEM in Zaandam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

3. Jeneverfestival vanuit huis

Jeneverfans en gindrinkers unite! Dit keer niet bij het Jeneverfestival in Schiedam, maar online. Want het festival gaat digitaal. Op zaterdag 12 september kun je vanuit je luie stoel inloggen op een vier uur durende livestream. Daarbij draait alles om het ontdekken, proeven en beleven van jenever, moutwijn en gin. Met een proefpakket voor twee personen (met drank, ingrediënten en proefglazen) hoef je nergens heen.

Er zullen distillateurs, brouwers en cocktailshakers aan het woord zijn en er is muziek van dj’s. Ook is er een kopstootproeverij met Heleen Huis: ‘koningin’ van de kopstoot. Kijk voor meer info op jeneverfestival.nl.

Jeneverfestival
Bron: Jeneverfestival

4. Staycation in een brugwachtershuisje met Rijsel

Ooit gehoord van SWEETS hotel? Dat zijn die historische, charmante brugwachtershuisjes in Amsterdam die zijn omgetoverd tot een hotelkamer. De perfecte plek voor een staycation en helemaal corona-proof. Boek je daar nu een verblijf van 3 nachten, dan word je daar o.a. gefêteerd door restaurant Rijsel. Bij aankomst in het huisje staat er een borrelpakket klaar en de beroemde huzarensalade van Rijsel staat in de koelkast.

‘s Avonds wordt de rest van het 3-gangendiner van Rijsel bij je afgeleverd. En er is nog veel meer lekkers geregeld met Amsterdamse local heroes dat je kunt afhalen. Kosten voor 3 nachten: € 225,- euro per persoon. Meer info op de site.

Staycation

Meer tips voor je staycation: