Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dineren 5 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Table d’hôtes in Pillows Amsterdam: elke dag een andere gastchef

Hotels anoniem en ongezellig? Niet bij Pillows in Amsterdam. Hier hebben ze table d’hôtes: elke dag kookt een gastchef voor maximaal 10 gasten aan de chef’s table.

Eten in een hotel voelt doorgaans een beetje… onpersoonlijk. Anoniem. Zakelijk, bijna. Bij hotel Pillows in Amsterdam, dat recentelijk is vernieuwd, wilden ze daar iets aan doen. Daarom haalden ze het concept van table d’hôtes naar het hotel.

Wat houdt dat in? Table d’hôtes is een concept dat bijvoorbeeld in hotels in Frankrijk vaak wordt toegepast: de eigenaren bieden dan naast het verhuur van je hotelkamer ook een maaltijd of een diner aan. Vaak is het een driegangendiner, bereid door de gastheer of gastvrouw. Je geniet dan gezamenlijk (dus met andere gasten) van de maaltijd.

Pillows table d'hôtes

De chefs table

Bij hotel Pillows is de living gevuld met losse tafeltjes en zithoekjes waar je 24/7 terechtkunt voor een all day dining menu. Er is een kleine menukaart met simpele, kleine gerechten. Denk aan een taartje van ricotta en spinazie, dim sum, pata negra, mini burgers en macarons.

Daarnaast is één tafel gereserveerd voor 10 gasten. Dit is de chef’s table. Van maandag t/m donderdag komt een gastchef koken voor 10 gasten, die kunnen genieten van een driegangendiner, exclusief bereid door de chef.

Je dineert met andere hotelgasten of mensen van buitenaf die een plekje hebben gereserveerd. Daarnaast schuift soms iemand van de staff van het hotel gezellig aan om verhalen en ervaringen uit te wisselen.

Bijzonder aan de table d’hôtes is dat het de anonimiteit wegneemt van de grote stad. Het is de ideale manier om kennis te maken met andere mensen. Da’s leuk voor hotelgasten die uit het buitenland of een andere stad komen (dichter bij de locals dan dit kom je niet), of solo reizigers (bijvoorbeeld zakenmannen) die eens een avondje níet alleen willen dineren.

Pillows table d'hôtes

Elke dag een verrassing

Niet alleen wélke chef er kookt, maar ook wát de chef kookt, is elke dag een verrassing. Producten worden diezelfde dag op de markt gekocht en gecombineerd met ingrediënten uit de keuken van het hotel.

Er prijkt direct bij binnenkomst een tof kookeiland in de ruimte waar je zelfs omheen kunt kruipen met een glas wijn, dus de chef du jour heeft direct contact met zijn/haar gasten.

De ruimte voelt ook meteen gezellig en knus, maar dan op een stijlvolle manier. Laagdrempelig, maar met de gastvrijheid van een hotel. En de met fluweel beklede bankjes en stoelen willen we eigenlijk meteen kapen voor thuis.

Pillows table d'hôtes

Ottolenghi-inspired diner

Wij worden vanavond gefêteerd door chef Martina Bianchini van Café Spontane. Terwijl we gezellig met een glaasje wijn aan het kookeiland toekijken hoe de chef de laatste hand legt aan het eerste gerecht – soep van geroosterde bloemkool met ras el hanout – komen de lekkere geuren uit de keuken ons tegemoet.

soep van geroosterde bloemkool

Voor de tweede gang komen er grote schalen met salades op tafel, Ottolenghi-inspired, die we aan elkaar doorgeven. Zo proeven we een fantastische tabouleh (we hebben meteen het recept gevraagd), salade met groene kruiden, pistachenoten en waterkers en een lekkere herfstige salade met radicchio, feta en grapefruit.

Daarnaast een van onze favorieten: aubergines met karnemelkdressing en granaatappel.

Pillows table d'hôtes
Pillows table d'hôtes

Toe genieten we van een fantastische sinaasappelcake van polenta en amandelmeel (het recept vind je binnenkort op Culy!).

Rozig van de wijn en glimlachend lopen we aan het einde van de avond weer naar buiten. Het voelt alsof we zojuist een dinertje met vrienden hebben gehad, terwijl we allemaal nieuwe mensen hebben leren kennen. Echt leuk om een keer te hebben ervaren!

sinaasappelcake / Pillows

Pillows Anna van den Vondel

Wil je ook een keertje aan de table d’hôtes van Pillows? Dat kan! Je hoeft echt geen hotelgast te zijn, je kunt gewoon een plekje reserveren. Mail uiterlijk 1 dag van tevoren naar [email protected] en geef meteen ook eventuele dieetwensen door.

Daarnaast kun je altijd terecht in het restaurant voor kleine gerechten van de kaart.

Pillows zit aan de Anna van den Vondelstraat 6 in Amsterdam. Er is daarnaast een Pillows hotel in Brussel en binnenkort opent Pillows ook in Zwolle.

Pillows Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.