Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Koptelefoon op: dit zijn de leukste culinaire podcasts

Waarom zou je alleen lezen over eten en televisieprogramma’s kijken over eten, als je ook kunt luisteren naar de leukste culinaire podcasts? Er komen in rap tempo steeds meer leuke bij, óók in Nederland. Dit is ons favorietenlijstje met de leukste culinaire podcasts om te luisteren in de vakantie. 

Cheft

Hoe meer je weet, hoe meer je proeft: zo begint culinair recensent Hiske Versprille (De Volkskrant) haar podcasts. Ze maakt met Cheft de allereerste Nederlandse,, culinaire podcast. Daarvoor duikt ze de keukens in van bekende chefs zoals Joris Bijdendijk van RIJKS en Sidney Schutte van Spectrum. Ze kijkt toe hoe ze een gerecht maken en ontdekt het achtergrondverhaal, zowel van hetgeen dat op het bord ligt als van de chef en het restaurant.

Cheft verschijnt vrijwel wekelijks bij podcastplatform Dag en Nacht Media. Ook gratis te beluisteren via iTunes. Of luister online via Stitcher.

Uit eten met de Buik

In hetzelfde straatje als de podcast hierboven, is er Uit eten met de Buik. De Buik is een food-platform in Rotterdam en Amsterdam waar je leest over de lekkerste plekken om te eten in de stad.

In de podcast gaat oprichter en host Gijsbregt Brouwer op bezoek bij zijn favoriete restaurants, van sterrenzaak tot hamburgertent. De chef maakt zijn signature dish klaar en terwijl hij dit doet, kijkt Gijsbregt mee in de keuken en stelt alle vragen die in hem opkomen.

Op de achtergrond hoor je het eten klaargemaakt worden, terwijl je tegelijkertijd van alles hoort over het restaurant, de chef en de gerechten.

Gratis te beluisteren via Google, Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.

Burnt Toast

Culinaire website Food52.com begon drie jaar geleden met een culinaire podcast. Dat werd Burnt Toast. De presentatie is in handen van Michael Harlan Turkell, een kookboekenauteur, fotograaf en schrijver. Hij praat vooral over onze voedselcultuur, met onderwerpen als: waarom gooien we met tomaten? En: waarom zijn er zoveel mythes over melk? Maar ook: beïnvloedt geluid de smaak van je eten?

Online te beluisteren en gratis via iTunes

Eater’s Digest

Één van onze favoriete culinaire podcasts is die van website Eater.com. En dat komt ook door de hosts, Amanda Kludt en Daniel Geneen (zulke fijne stemmen!). Hun podcast is een fijne mix tussen diep in een onderwerp duiken (bijvoorbeeld hoe werkt een ghostwriter voor kookboeken, hoe geef je thuis een etentje of hoe gaat een restaurantcriticus te werk), interessante gasten (David Chang, Alison Roman) en snackable content over eten.

Gratis via AppleGoogle, Spotify en Stitcher.

Culinaire podcasts
Bron: Unsplash

Spilled milk

Humor meets food in de culinaire podcasts van Spilled Milk. De afleveringen worden gemaakt door twee schrijvers slash komieken: Molly Wizenberg en Matthew Amster-Burton. Hun stijl kan het beste worden omschreven als: ze kiezen een onderwerp (van kamillethee tot omeletten) en gaan daar een half uur lang helemaal op los.

Gratis op iTunes en Stitcher

Bon Appétit Foodcast

In deze Foodcast gaat Bon Appétit verder waar het magazine – en de bijbehorende website – is gebleven. Elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering, waarin gepraat wordt met chefs, schrijvers en andere mensen uit het culinaire umfeld.
Bijvoorbeeld over hoe je de perfecte lasagne maakt. Of hoe je een bedrijf runt, met Milk Bar-chef Christina Tosi uit New York. Maar ook over de zin en onzin van avocado toast.

Gratis op iTunes en Stitcher

Radio Cherry Bombe

Ken je het Amerikaanse Cherry Bombe magazine al? Het is een fantastisch en prachtig vormgegeven tijdschrift, dat zes keer per jaar uitkomt. Wat Cherry Bombe bijzonder maakt: het culinaire tijdschrift wordt gemaakt voor en door vrouwen. Yep: echte girlpower! Radio Cherry Bombe is de culinaire podcast van het blad, waarin host en hoofdredacteur Kerry Diamond praat met interessante vrouwelijke chefs, kookboekenauteurs en andere spelers in het culinaire veld.

Gratis op iTunes en Stitcher

TASTE Daily

De host van TASTE Daily krijg in ieder geval de award voor de fijnste podcast-stem. Diep, donker, hij zou filmtrailers moeten inspreken. Maar dat terzijde. In deze culinaire podcast draait het om de thuiskok. Ha, dat komt goed uit. Met bijvoorbeeld tips over de Air Fryer, San Marzano-tomaten en waarom je runderhart zou moeten eten.

Gratis op iTunes

Cooking Issues

Zo rustig de host van TASTE Daily (hierboven) is, zo hysterisch is Dave Arnold, de host van Cooking Issues. Met veel enthousiasme worden in deze culinaire podcast kookvragen van de thuiskok beantwoord. Dat kan Dave zo goed omdat hij a) chef en b) uitvinder is. En dus helpt hij je met sous-vide koken, vloeibare stikstof en het bouwen van een pizza-oven.

Gratis op iTunes en Stitcher

Meer lezen, kijken en luisteren over eten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.