Myoga: alles over de beste Japanse gember

De Japanse keuken hebben wij hier bij Culy hoog in het vaandel staan. En daar hoort ook gember bij. Net als wij gek op gember? Dan moet je echt eens myoga gember proberen: de állerlekkerste gember uit Japan.

Myoga is een Japanse gembersoort die bestaat uit gemberknoppen. Dat is dus zeker iets anders dan de gember die wij normaal gesproken gewend zijn, waar we de knol van eten.

Ook interessant: Met deze tip heb je altijd verse gember in huis

View this post on Instagram

Myoga, sometimes called myoga ginger or Japanese ginger. Native to Japan, China, and Korea, myoga is harvested for its unopened flower bud and flavorful shoot instead of its root. The flower buds are slightly larger than thumb-size and they come in striking pinkish-bronze outer layers. Myoga has a very distinctive flavor, with a mild ginger overtone and zesty tang. It has a tender crunchy texture and gives a refreshing taste to the palate. That is why the Japanese believe eating myoga can help boost appetite. They can be eaten fresh or pickled. The easiest way to enjoy myoga is to finely shred the flower buds and use as a garnish in dishes such as sashimi, soups, cold noodles, sushi, salads and in vinegar salads.

A post shared by NaturesFresh.gr (@naturesfreshgreece) on

Delicate bloemknoppen

De myoga gemberknoppen zijn afkomstig van de myogaplant. De bloemknoppen steken boven de grond uit en dát is ook precies datgene wat er van de plant wordt geoogst.

Het is maar goed dat de knollen van de myogaplant niet worden gegeten, want die zijn licht giftig. Oei!

De knoppen worden alleen gegeten als ze nog dicht zijn. Als er een bloem uitsteekt, wordt ‘ie namelijk als oneetbaar beschouwd. Het is dus ontzettend belangrijk dat de knoppen op tijd geoogst worden.

View this post on Instagram

今日の収穫 #myogaginger

A post shared by Satsuki Chida (@nigelsatsuki) on

Een niet-spicy gember

Myoga wordt gebruikt in marinades, soepen, salades en ook vaak als garnering. Eigenlijk kan het overal bij gegeten worden waar een gembersmaak op z’n plek is.

Het grootste verschil met de gember die wij kennen, is dat myoga wat minder scherp is. Het heeft dus echt een gembersmaak, zonder de pittigheid.

Het smaakt een beetje naar een milde gember met de textuur van ui. Heb je ze in huis, dan kun je ze het beste gelijk gebruiken, want dan is de smaak optimaal.

View this post on Instagram

✨how about some coquilles Saint-Jacques? 👏🏼 #yaas #coquille #coquillesaintjacques #coquilles #miso #myogaginger #gember #ennogveelmeer #verrassing #foodphotograpy #foodfotografie #michelin #michelinster #onemichelinstar #restaurant #deheerkocken #dhk #teamdhk #vught #totvanavond

A post shared by Restaurant De Heer Kocken (@deheerkocken) on

Koken met myoga gember

Sta je al te popelen om met myoga aan de slag te gaan? Dan zul je wel eventjes een actieve houding moeten aannemen. Want myoga is namelijk niet heel makkelijk te vinden in Nederland. Het is ook niet goedkoop, dus hou daar rekening mee.

Je kunt het wel online bestellen. En sommige toko’s verkopen het ook.

Je kunt myoga op allerlei manieren gebruiken, maar één van de meest gebruikte manieren is om de bloemknoppen simpelweg in reepjes te snijden.

Je kunt ze vervolgens gebruiken als garnering, maar ook om sauzen mee op smaak te brengen. Je kunt ze zelfs inleggen met azijn en suiker. Of verwerken in de sushi. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer Japanse specialiteiten:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Myoga: alles over de beste Japanse gember
Sluiten