Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Scoop: dit is de culinaire line-up voor Lowlands 2018!

Wat is er beter dan een festival? Een festival met fantastisch eten! En ga je dit jaar naar Lowlands, dan krijg je een heerlijke culinaire line-up cadeau. We belden met Hans Kuipers, die de catering voor dit festival regelt en vroegen hem naar de culinaire acts om dit jaar op te letten op het festival.

Er staan dit jaar wel 50 cateraars op Lowlands, die je straks allemaal kunt terugvinden in de speciale Lowlands-app.

Wij mogen je alvast een sneak preview geven van wat je kunt verwachten qua culinaire line-up op Lowlands en delen de tips van Hans met je.

Lowlands culinaire line-up
Bron: Lowlands

Brasserie 2050

Volledig nieuw op Lowlands is allereerst restaurant 2050. Het wordt ook écht opgebouwd als een restaurant, tussen alle stands, foodtrucks en kramen. Wat volgens Hans bijzonder is aan dit restaurant, is dat het gerechten maakt met ingrediënten die volgens hen de toekomst hebben. De gerechten die je bij 2050 eet, zijn de gerechten die we – volgens hen – ook daadwerkelijk eten in 2050. Ze maken de gerechten van toekomstbestendige ingrediënten, zoals zeewierkaviaar, planktonboter en onkruid.

De gerechten zijn niet alleen bedoeld om van te genieten, maar ook om de Lowlands-ganger aan het denken te zetten. “Ik moet zeggen dat de gerechten echt spectaculair zijn en zou iedereen willen aanraden hier wat te gaan eten,” aldus Hans. Veel gerechten zijn vegetarisch of vegan.

Culinaire frikandel

Nog een hele bijzondere hap op Lowlands is volgens Hans de ‘culinaire frikandel’. In deze outlet serveren ze deze – doorgaans toch tikkeltje ordinaire snack – “op onnavolgbare wijze en op allerlei manieren”. Om te laten zien: zo kan het dus ook, met die frikandel.

Turkse specialiteiten

Heb je weleens gözleme, iskender of manti gegeten? Deze gerechten komen uit de Turkse keuken en worden op Lowlands gemaakt door Turkse dames van 50 jaar en ouder. “Misschien wel mijn favo”, aldus Hans. Waarom? “Omdat het gerechten zijn die je niet kent, klaargemaakt op authentieke wijze.” Leuk!

Báhn Xèo

Bij Long eet je op Lowlands een goddelijk gerecht uit Vietnam: bàhn xéo, eigenlijk een soort Vietnamese pannenkoek. Maar daar doen we ‘m ernstig mee tekort. “Verschrikkelijk lekker”, aldus Hans. Ze maken tijdens het festival trouwens ook onze andere favoriet uit de Vietnamese keuken: pho. Ook een fijne opkikker na een nacht doorhalen.

Lekker kippetje & bowlen

Hot Mama Hot is een oude bekende op Lowlands (en heel veel andere festivals) en heeft dit jaar zelfs twee locaties op het festival. Hier moet je naartoe voor de rotisserie kip met frietjes en sla. Maar ook voor de friet en merquez. Je kunt je er trouwens ook opperbest vermaken met een bowlingbaan (jawel!) en een fijn terras.

Indonesisch

Voor lekker Indonesisch eten mag je ons altijd wakker maken, zelfs als we liggen uit te brakken in ons tentje op Lowlands. Dus kom maar door met die nasi rames van Waroeng Indonesia Djaja! Er is trouwens ook veel Indonesisch street food op Lowlands, zoals broodjes rendang, ayam pedis en babi ketjap. Ook in een vega variant.

Zijpe Stijl

Hans: “Dit noemen wij ook wel onze visafslag”. Bij Zijpe Stijl eet je fish & chips, maar bijvoorbeeld ook verse makreel, oesters en scheermessen van de barbecue. Ook top: hun frisse poké bowl.

Roll or bowl

Roll or Bowl maakt lekkere bowls waarbij je kunt kiezen uit kip, biefstuk, tahu en tempeh. Ze maken je bowl op Aziatische of Latijns-Amerikaanse wijze. Erg goed, aldus Hans.

Vegan & vegetarisch

Een belangrijke trend dit jaar op Lowlands is het grote aanbod in veganistisch eten. Qua vegetarisch eten is er al jaren een groot aanbod, maar de belangstelling voor vegan festival food wordt elk jaar groter en Lowlands speelt daar op in.

Bijvoorbeeld met Smokey Goodness, die dit jaar heel veel veggies en vegan food presenteert, zoals een hele pompoen van de barbecue. Vrij Voedsel kookt zelfs helemaal lactosevrij, notenvrij en glutenvrij. En De Vliegeraar serveert eten gebaseerd op Plenty van Yotam Ottolenghi. Allemaal vegetarisch en vegan.

Meer food op Lowlands

Andere foodtrucks en stands die je kunt verwachten op Lowlands: Italiaans (van pasta puttanesca tot aan spaghetti all’amatriciana), kebab, lachmachung en pizza, ramen, hotdogs van Hans Worst, pad thai, Mexicaanse taco’s en nachos, bitterballen en kroketjes, sushi, patat en meer. En er zijn natuurlijk ook burgers, zoals een bietenburger die onovertroffen is.

Een kopje koffie met een zoete lekkernij haal je er natuurlijk ook: er is taart van Rode Rozen & Tortilla’s, pastéis de nata, worteltaart, churros, suikerspin en er zijn zelfs acai bowls.

Dat wordt genieten met een hoofdletter G. En dan weer rollend terug naar je tent.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.