Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Tip: gebruik je crispy chilli oil eens op één van deze manieren

Ben je een béétje fan van Aziatisch koken, dan is de kans groot dat er een potje crispy chilli oil in je voorraadkast staat. De kans is bovendien ook nog ‘ns groot dat het die versie van Lao Gan Ma betreft, die met de boze oma op het etiket. Maar wist je ook dat je de crispy chilli oil op méér manieren kunt inzetten dan bij je noedels of dumplings? Wij tippen er vier.

Disclaimer: voor de volgende gerechten moet je wel enigszins bestand zijn tegen een flinke dosis hitte. Maar we gaan ervan uit dat je dat bent – anders had je die olie toch niet in huis?  Als je ‘t toch liever wat minder pittig hebt, kun je natuurlijk de crispy chilli olie ook aanlengen met wat neutrale olie.

Zo kun je crispy chilli oil ook gebruiken

1. Bak er je eitjes in

Wat je met gewone olie kunt, kun je ook met crispy chilli oil – zo ook eitjes bakken. We zien het menig foodblogger doen en wij kunnen alleen maar vol enthousiasme toekijken. Een in chilli olie gebakken spiegeleitje is hoe dan ook heerlijk op gebakken rijst, bij bibimbap of op toast avocado.

2. Gebruik het als pastasaus

Het waren Job & Perry die ons met hun recept voor gnocchi met crispy chili oil en parmezaan overtuigden hoe goed de olie ook ingezet kan worden bij pastagerechten. Moeten alle Italianen hun oren nu even bedekken? Ja. Maar ons houdt het niet tegen om naast de gnocchi ook heel gauw ook een lepeltje van de olie door onze aglio e olio of arrabiata te roeren.

Gnocchi met crispy chili oil en parmezaan van Job & Perry
Bron: Job en Perry - Een klootzak-proof kookboek

3. Lepel het over je burrata

Ook al zo’n geniaal idee – deze keer van de foodbar bij het Antwerpse Hotel Pilar: maak een spicy burrata met kerstomaatjes en wat van de crispy chilli oil. Beetje verse basilicum en wat geroosterde pijnboompitjes erbij en je vergeet heel even al je zorgen…

4. Door je guacamole

Het zachte, romige van avocado’s kan wel wat pittig gezelschap gebruiken. Hou je van spicy, lepel dan een beetje van de crispy chilli oil door je guacamole. Da’s dan guacamole met een kleine twist: perféct voor je nacho’s. Liever geen avocado’s? Je kunt het principe ook toepassen op cream cheese of zure room.

Crispy chilli oil is te koop bij de toko. Zoals bij Tjin’s toko voor € 5.95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.