Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 12 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb je een French press in huis? Je kunt er méér mee dan alleen koffie maken!

Heel veel koffieliefhebbers zweren erbij: een French press. Hiermee maak je volgens de liefhebbers de beste koffie, omdat de typische drukfilter – in tegenstelling tot papieren filters – ervoor zou zorgen dat er meer smaak in de koffie blijft. Als dit jouw cup of coffee is, dan heb je zeker een French press in huis. En het goede nieuws is: je kunt er méér mee dan alleen koffie maken!

5 manieren om de French press ook te gebruiken

1. Opgeklopt schuim

Heb je geen fancy espressomachine in huis waarmee je melk kunt opschuimen? Geen zorgen, want met de French press kun je naast je koffie ook opgeklopt schuim maken. Door het pompen krijg je opgeklopt schuim dat mega luchtig is. Je wilt nooit meer iets anders.

Verwarm de melk in de magnetron of een steelpan (niet te heet!), giet hem in de French press en pomp een aantal keren. Je zult zien dat het melkschuim verdubbeld is in volume binnen enkele seconden. Let er wel op dat je niet teveel melk gebruikt, anders past het straks niet meer.

Tip: maak ook eens chai tea latte met deze opgeklopte melk, deze heerlijke geurende thee met opgeklopt schuim, maakt iedere donkere dag een stukje beter.

Koffie schuim
Bron: Unsplash

2. Slagroom

Eigenlijk is de French press een garde in disguise, want naast opgeklopt schuim kun je er ook slagroom mee opkloppen voor op de appeltaart, chocolade melk of ieder andere lekkernij waarvoor je slagroom nodig hebt. Giet de slagroom erin, voeg er suiker en eventuele smaakmakers aan toe en pompen maar. Je hebt binnen no time een hele bak verse slagroom op tafel staan.

Supersnelle tompoezen met slagroom en frambozen

3. French press cocktails

In een cocktailbar kun je ook heel vaak een French press vinden. Niet om koffie te zetten, maar om op een simpele manier een cocktail te maken. Je ziet deze trend ook steeds meer naar de huiskamer verschuiven. Probeer het eens, op Vinepair vonden we al een aantal mooie recepten voor French press cocktails.

Je kunt hem gebruiken voor koude of warme cocktails. Maar de stelregel is wel: het kan het beste een gemixte cocktail zijn, waar dus de héle cocktail door elkaar heen wordt gemixt. Denk aan een mojito, waarbij je de French press kunt gebruiken voor het shaken van de cocktail. De smaken worden zo heel goed gemixt.

Een tweede fijne bijkomstigheid is dat de French press heel goed ervoor zorgt dat alle pitjes, pulp of kruiden uit de cocktail blijven, maar door de druk wel al hun smaak afgeven aan het drankje. Reden genoeg om hem eens uit de kast te halen om een cocktail te maken.

Tip: maak wel eerst de French press goed schoon, de koffiesmaak is niet overal heel erg lekker bij, tenzij natuurlijk bij een Espresso Martini

Zo maak je de perfecte Irish Coffee

4. Thee maken

Misschien is het een beetje vloeken in koffieland, maar je kunt ook heel goed thee maken met een French press. Schep jouw favoriete theebladeren op de bodem van de press en giet er water op. Laat de thee rustig trekken. Druk vervolgens het water naar beneden en druk de theebladeren apart en je hebt een heerlijk kopje thee (zonder de theeblaadjes in je mond).

Er bestaat nu thee die wordt gekweekt op Hollandse bodem: JOAN thee

French press tea
Bron: Unsplash

5. Als vergiet gebruiken

Een French press is ook perfect als vergiet te gebruiken. Je kunt er granen in wassen en vervolgens het water eraf persen. Je kunt gedroogde vruchten laten wellen en het overgebleven vocht makkelijk afgieten.

Maar wat ook heel lekker is voor de zomer: infused water oftewel water met een smaakje. Zet jouw water met smaakmakers naar keuze een nachtje in koelkast (in de French press natuurlijk) om goed in te laten trekken. De volgende dag kun je de smaakmakers makkelijk apart houden en het water zelf opdrinken. Heerlijk verfrissend!

French press
Bron: Pexels

Je kunt een simpele French press online vinden vanaf ongeveer € 20.-

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.