Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over crema di caffè: het makkelijkste koffietoetje ooit

Als er één keuken is die de less-is-more-filosofie mag claimen dan is het de Italiaanse wel. Met spaarzame ingrediëntenlijsten en kwalitatieve producten bouwen ze de ene Italiaanse klassieker na de andere. ‘Crema di caffè’ vormt daar geen uitzondering op.

Amper drie ingrediënten zijn er immers nodig om dit romige koffietoetje op tafel te zetten.

Crema di caffè

Een romig koffietoetje, zeiden we? Juist: crema di caffe (of crema al caffè) is exact dat en is daarmee de ideale afsluiter voor je lunch of diner. Door room op te kloppen met suiker en koffie ontstaat een luchtig koffiemengsel dat zich perfect in een glaasje laat serveren.

Tiramisugewijs wordt daar vaak nog een beetje cacaopoeder overheen gezeefd, maar verder is crema al caffe vooral simpel, simpel, simpel. In een glaasje is de koffieroom het gebruikelijkst, al kun je de crema di caffè ook inzetten als vulling voor croissants of koekjes.

Zo maak je het zelf

Zelf thuis eens proberen? Kan niet mislukken. Mits je investeert in goede ingrediënten weliswaar, net als bij andere (Italiaanse) gerechten valt of staat je crema di caffè hier namelijk bij. Koop dus verse slagroom (met minstens 30% vet) en kies je allerbeste koffie uit.

Volgens de regels van de kunst zet je die in een Bialetti (si, die iconische percolator met dat mannetje erop), al kun je ook gewoon kiezen voor je favoriete manier van espresso zetten. Laat de koffie in alle geval wel goed afkoelen.

Deze soorten ijskoffie vind je in andere landen

Klop daarna de room samen met de suiker luchtig met de elektrische mixer. Bepaal zelf hoeveel suiker dat is. Wie niet dol is op zoet zou de suiker ook volledig kunnen skippen, je crema di caffè is dan bitterder en puur.

Voeg daarna beetje bij beetje de koffie toe en mix tot een luchtige koffiemassa. Wie wil kan dit nu met behulp van een spuitzak in een glaasje spuiten, al is scheppen met een lepel net zo goed.

Crema di caffè in een plastic fles

Hoewel bovenstaande methode al behoorlijk foolproof is, spotten we onlangs een nóg handigere methode. In een Instagrampost van Golden Brown Coffee zien we hoe een doorsnee plastic fles de perfecte tool blijkt voor je crema di caffè.

Spoel je fles eerst goed uit en laat daarna de suiker oplossen in de espresso. Schenk de gesuikerde espresso in de fles en vul aan met de slagroom. Draai de dop op de fles en shake alsof je leven ervan afhangt. Na een paar minuten ontpopt zich een luchtige koffiecrème die je nu rechtstreeks uit de fles kunt spuiten.

Ook wij hadden onze bedenkingen bij die Colafles, maar door die laatste stap moeten we toegeven dat die flestechniek toch wel behoorlijk geniaal is…

Meer simpele toetjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.