Wat kun je nou eten van een coquille en wat niet?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F08%2FCoquilles-met-zeekraal-en-pancetta.jpg)
De coquille wordt geprezen om zijn zachte, lichtzoete smaak en fluweelachtige structuur. Maar als je een verse coquille opent, zie je meer dan alleen het witte vlees dat je op je bord krijgt. Er zit ook een oranje deel bij: de corail. Wat kun je precies eten van deze lekkernij, en wat niet? We leggen het voor je uit.
Wat is een coquille?
De coquille is een schelpdier dat vooral voorkomt in de koude wateren van de Noordzee en Atlantische Oceaan. Het witte, ronde vlees is het eetbare gedeelte dat het meest wordt gebruikt in de keuken. Coquilles zijn mals en hebben een lichtzoete, subtiele smaak die perfect samengaat met zowel zachte als uitgesproken ingrediënten. Vaak worden ze kort gebakken in boter om hun delicate smaak te behouden.
In restaurants zie je de zeevrucht vaak niet in gekke combinaties, maar Culy-redacteur Ogechi gebruikte het wel op een verrassende manier, in een luxe brunchgerecht: coquilles benedict met dragon en bruine boter-hollandaise. Dat dat gruwelijk lekker is, hoeven we je vast niet te vertellen.
Luxe brunchrecept: coquilles benedict met dragon en bruine boter-hollandaise
Wat kun je eten en wat niet?
Bij het openen van een verse schelp zie je vaak een oranje gedeelte naast het witte vlees: dat is de corail (soms ook ‘coraille’ genoemd). Dit is het voortplantingsorgaan van de zeevrucht en dat kun je gewoon opeten.
Bij vrouwelijke soorten is de corail oranje, terwijl het bij mannelijke exemplaren eerder crèmekleurig is. De smaak is intenser en sterker dan het witte vlees, met een licht minerale ondertoon.
Naast het witte vlees en de corail bevat het zeevrucht nog andere delen, die je wel gauw de prullenbak in mag gooien, zoals de mantel en het donkere ingewand. Deze zijn niet eetbaar!
Waarom wordt de corail soms niet geserveerd?
In veel restaurants die het schelpdiertje bereiden zie je de lekkernij zonder corail op het bord liggen. Dit komt deels door voorkeur; sommige chefs beschouwen het als afvalvlees en vinden de smaak te sterk.
Daarnaast wordt de corail in sommige landen, zoals Frankrijk, juist als delicatesse beschouwd, terwijl het in Nederland minder vaak wordt gebruikt. Het kan ook een kwestie van seizoen zijn: buiten de voortplantingsperiode is de corail minder aanwezig.
Wat kun je doen met de corail?
Hoewel de corail niet het allerlekkerste gedeelte is van de zeevrucht, kun je er genoeg mee. Niet weggooien dus! Dit zijn een paar ideeën:
- Saus of bisque – De corail is perfect om te verwerken in een romige saus of bisque. Door het mee te laten sudderen met wat sjalot, knoflook, witte wijn en room krijg je een diepe smaak.
- Bouillon – Gebruik de corail om een visbouillon extra karakter te geven. Voeg het samen met schelpen en andere restanten toe voor een rijke, umami-achtige basis.
- Pasta – Maak een pasta met zeevruchten en voeg de corail toe voor een volle smaak. Even meegebakken met knoflook en wat chilipeper en voilà: je hebt een uniek gerecht.
- Op toast – Meng de corail met wat boter, een beetje citroenrasp en een snuf zout. Smeer dit op een geroosterde baguette voor een simpele, maar luxe snack.
Op zoek naar meer artikelen over coquilles?
- Ga je coquilles maken dit weekend? Stap voor stap coquilles openen
- Dan moet je natuurlijk ook weten hoe je ze bereidt: zo bak je ze perfect
- En een beetje inspiratie: salade met coquilles en chilimayo