Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 11 jun 2025
Leestijd: 3 minuten

Hoe gaat het eraan toe bij een Japanse theeceremonie? (+ waar je die kunt ervaren)

In 2023 reisde Culy’s Megin af naar Tokio, waar ze een traditionele Japanse theeceremonie bijwoonde. Zodra ze aankwam bij theehuis Maikoya, werd ze in een kimono gehesen en naar een serene ruimte gebracht, beschilderd met bloesembomen en bekleed met tatamimatten. Hoe gaat zo’n Japanse theeceremonie? En waar kun je deze in Nederland bijwonen? We hoeven je vast niet te vertellen dat we het aanraden.

Terug naar Tokio: in de kamer waar de ceremonie plaatsvond, stonden lage tafels en minimalistische Japanse meubels. Elke plek in de kamer heeft een symbolische betekenis, zo leerde Megin.

De volgorde van de zitplaatsen weerspiegelt de rangorde en de respect en aandacht die aan de verschillende gasten wordt gegeven. De gastvrouw of -heer zit altijd met het gezicht naar de groep, in het midden.

Voordat de ceremonie begon, kregen we de kans om zelf wagashi te maken: kleurrijk snoepgoed gemaakt van bonenpasta. De pasta krijgt een kleur met kleurstoffen en wordt daarna gevormd – zo maakte Megin een bloem en een konijntje.

Daarna begon de gastvrouw de ceremonie door matcha te kloppen, voorzichtig en met aandacht. Het geluid van stromend water, het wrijven van de bamboeklopper en de stilte die tussendoor valt – de gehele ceremonie voelde als een soort meditatie.

Wat houdt een Japanse theeceremonie in?

De Japanse theeceremonie, ook wel bekend als Chanoyu, Sado of Ocha, is veel meer dan simpelweg thee zetten. Het is een kunstvorm, geworteld in Zen-boeddhistische tradities, waar iedere handeling een betekenis heeft. Van het zorgvuldig opvouwen van de servetten tot het draaien van de theekop – alles is bedoeld om respect, harmonie en eenvoud te weerspiegelen.

Tijdens de ceremonie wordt matcha, fijngemalen groene thee, klaargemaakt op een manier die al eeuwen onveranderd is gebleven. De gastvrouw of gastheer reinigt met precieze bewegingen de theekommen, lepels en bamboekloppers.

De gastvrouw schenkt de thee in op een specifieke manier. Ze reikt de kom aan met twee handen, waarna de gast buigt als teken van respect. Voordat de gast een slok neemt, draait de gast de kom tweemaal met de klok mee. Deze handelingen benadrukken aandacht en dankbaarheid.

Japanse theeceremonie
Bron: Unsplash

Wat is wagashi?

Bij de Japanse theeceremonie speelt wagashi een belangrijke rol. Deze kunstige snoepjes zijn niet alleen bedoeld als lekkernij, maar ook als balans voor de bittere smaak van de Matcha-thee. Wagashi wordt vaak vers bereid, in vormen die het seizoen weerspiegelen. Denk aan bloesems in de lente of esdoornbladeren in de herfst. De smaak doet denken aan mochi.

Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes

Japanse theeceremonie
Bron: Unsplash

Hier kun je een Japanse theeceremonie ervaren

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe een Japanse theeceremonie gaat? Gelukkig hoef je er niet helemaal voor naar Japan. In Nederland en het buitenland zijn er verschillende plekken waar je terechtkunt. Dit zijn enkele van onze aanraders:

  • Shokudo in Utrecht – Een theehuis in hartje Utrecht waar eens in de zoveel tijd theeceremonies zijn.
  • Moychay, tea culture club in Amsterdam – Een theehuis dat zich specialiseert in verschillende theeculturen, waaronder de Japanse theeceremonie.
  • Toraya in Parijs – Bij deze theesalon kun je deelnemen theeceremonies en verschillende soorten wagashi proeven.

Meer lezen over thee?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.